Sticky

Ripost, (JANAR 13, 2023) Elementë të veprimit të dikurshëm rus në Donbas, Serbia po mundohet t’i manifestojë me shfrytëzimin e dobësive të Kosovës në bisedime, duke i bërë barrikadat si pikë të nxehtë të pozicionit serb dhe përdorimin e serbëve në veri. Përsëritja e strategjisë dhe taktikave ruse në KosovëContinue Reading

Sticky

Numri i turistëve të huaj në Turqi u rrit për 21.35% në muajin shkurt, treguan të dhënat zyrtare të premten, pasi turistët vazhdojnë të dynden në vend pas një rënieje për shkak të pasojave të pandemisë. Türkiye ka parë një rimëkëmbje të plotë pasi numri i turistëve të huaj pranëContinue Reading

By Blerim Abedini, ISSD-NM The Balkans is challenged continuously in history. Some progress is seen in Balkan in different connotations. North Macedonia, with its slow reforms from the 90s until today, understands the need to reform the political system as a condition to be part of the group of welfareContinue Reading

Nga Blerim Abedini, ISSD-NM Ballkani sfidohet si përherë gjatë historisë. Por vërehen disa përparime, derisa gjeopolitika ballkanike merr konotacion tjetër. Maqedonia e Veriut me reformat e ngadalshme qysh nga vitet 90-ta e deri sot, arrin të kuptoj nevojën e reformimit të sistemit politik që të merr pjesë në grupin eContinue Reading

By Blerim Abedini, ISSD-NM The world in the century of digitalization is growing in the fields of research where space technology is presented as impressive. At the global level, information on the political, social, historical, and innovative has influenced the great changes in societies. Variety of information on countries aroundContinue Reading

By Blerim Abedini, ISSD-NM Cyber security is an actuality that requires prudence in actions. In the world, we encounter various events that are influenced by the ‘power’ of cyber security. We must keep in mind that cyber security has positive sides because of its impact on data storage and populationContinue Reading

By Blerim Abedini, ISSD-NM Economic policy is essential in maintaining the stability of the state and continuing its progress in other areas. The overview of economic policies in the world gives us an understanding of the progress and stability of the state, which varies on every continent. Every meridian ofContinue Reading

By Blerim Abedini, ISSD-NM State economies after the economic transition continue without legitimacy, to enter the spheres of national interest. However, the private companies fight this incompetence and manage to reap success. A new form of communication is emerging in developed countries as private political inclusion. Elon Musk with theContinue Reading

By Blerim Abedini, ISSD-NM Eastern and Southeastern Europe contain former Soviet states that remain uncertain regions for the European Union. While North Macedonia is released from the list of hybrid regime states, now it has to deal with corrupt deals. Corruption has left roots and the majority parties involved inContinue Reading

Nga Blerim Abedini, ISSD-NM Evropa Lindore dhe Juglindore e përbërë kryesisht nga ish shtetet sovjetike, mbetet akoma rajon i pasigurt për Unionin Evropian. Derisa Maqedonia Veriore doli nga lista e shteteve të regjimit hibrid tani shteti duhet të merret me aktet korruptive. Korrupsioni ka lënë rrënjë të thella dhe partitëContinue Reading