Sticky

Nga prof. dr. Muaz Agushi Në vitin 2023 do të jemi dëshmitarë të një sërë procesesh interesante ushtarake dhe politike në mbarë botën, por me siguri mund të themi se zgjedhjet më të rëndësishme të këtij viti do të jenë zgjedhjet presidenciale dhe parlamentare të 14 Majit 2023 në Turqi.KyContinue Reading

Sticky

Kryeministri i Kosovës Albin Kurti u shpreh optimist pas takimit në Bruksel me presidentin Vuçiç dhe ndërmjetësit ndërkombëtar. Sipas Kurtit plani është i duhuri i vendosur drejt normalizimit të marrëdhënieve dhe fqinjësisë së mirë. Plani është pranuar nga të dyja palët. Serbia sipas tij refuzoi ta nënshkruajnë planin. Presidenti VuçiqContinue Reading

Selim Ibraimi- Që nga shekulli i 16-17-të me lindjen e ligjit ndërkombëtar modern u bënë më të zëshme idetë se shtetet e vogla duhet të kenë një mbrojtje në marrëdhëniet ndërkombëtare. Shtetet e mëdha për nga gjeografia, kapaciteti ushtarak dhe ekonomik, dhe natyrisht të projektimit të forcës, kanë tendencë historikeContinue Reading

By Blerim Abedini, ISSD-NM This year can be treated as one of the most difficult of the time of political and economic transitions in the world. The events of this century that capture the time of social transitions in the world have seriously shaken the world with wars, scandals, naturalContinue Reading

Blerim Abedini, Instituti për Studime të Sigurisë dhe Zhvillim-ISSD Faqja e internetit u shpik në vitin 1989. Uebfaqja e parë që u publikua ishte në vitin 1991. Sot, ka më shumë se 1.7 miliardë faqe interneti. Është e vështirë të merren të dhëna të sakta nga krimet kibernetike sepse disaContinue Reading

By Blerim Abedini, ISSD- N. Macedonia The website was invented in 1989. The first website that went live was in 1991. Today, there are more than 1.7 billion websites. It is difficult to get exact data from cyber’s crimes because some organizations and states are not reporting damage, and alsoContinue Reading

Comment by Dr. Selim Ibraimi – “If we say no if Albania starts the negotiations. If the people realize that there is no future, I believe that thousands will start getting passports from their neighbors. Thousands will decide to leave and leave the state because there is no future. Inter-ethnicContinue Reading

By Blerim Abedini, ISSD-NM State economies after the economic transition continue without legitimacy, to enter the spheres of national interest. However, the private companies fight this incompetence and manage to reap success. A new form of communication is emerging in developed countries as private political inclusion. Elon Musk with theContinue Reading

Nga Blerim Abedini, ISSD-NM Tregtia dhe prodhimi për nevojat ushtarake varet nga lidershipi dhe vendimi për zhvillimin e këtij sektori prodhues. Sektori prodhues për nevojat ushtarake nuk i sjell fitime të majme ndonjë shteti edhe pse shënon trende rritëse. Ajo vazhdon të rruaj filozofinë e vjetër për mbrojtje dhe përhapjenContinue Reading

BY SELIM IBRAIMI– 1. The current US administration differs from the others for some reasons and let start first some media information that cites sources of the National Center for Medical Intelligence (NCMI) part of DIA www.dia.mil  which say for the early intelligence announcements of “Novel coronavirus -Covid-19” will alsoContinue Reading