Sticky

Nga Xhelal Zejneli- Qytetërimet lindin, rriten, zhvillohen, arrijnë kulmin e zhvillimit, marrin teposhtën, bien në dekadencë dhe vdesin Osvald Shpengleri (Oswald Arnold Gottfried Spengler, 29 maj 1880 – 8 maj 1936) është historian gjerman dhe filozof i historisë. Tregoi interesim edhe për matematikë, shkencë dhe art. Gjyshi i Osvaldit ngaContinue Reading

Sticky

June 18, 2024 WASHINGTON — Today, the U.S. Department of the Treasury’s Office of Foreign Assets Control (OFAC) is designating a network of two individuals and seven entities that provide major sources of revenue for U.S.-designated Republika Srpska (RS) President Milorad Dodik (Dodik) and his family. Dodik has used hisContinue Reading

Sticky

Selim Ibraimi– Ëndrra për të qenë një ditë pjesë e BE-së vjen nga dëshira për të jetuar më mirë dhe për të mësuar nga e kaluara. Këtu lindin disa pyetje nëse popujt e Ballkanit kanë mësuar nga e kaluara e hidhur historike, apo kanë në plan të vazhdojnë të shfrytëzojnëContinue Reading

Sticky

Selim Ibraimi- Nga viti 1961 deri në vitin 1989, Muri i Berlinit ishte një nga pengesat jo vetëm fizike në mes Perëndimit dhe botës komuniste. Mirëpo tre dekada pas, kufiri i dikurshëm që kalonte përgjatë Berlinit si duket u zhvendos më tej në Evropën Lindore, në mënyrë spektakolare në njëContinue Reading

Sticky

Rendi i deritanishëm global u krijua pas vitit 1944-45 në Breten Uoods, SHBA. Por, siç shihet, nuk do të jetë në gjendje të qëndrojë deri në fund të shekullit, për shkak të dobësimit të rolit amerikan, çështjeve urgjente brenda SHBA-së dhe, natyrisht, BE-së së ndarë, e cila vështirë se doContinue Reading

Sticky

Kongresi i SHBA është në një presion të plotë për të bindur administratën që të lejojë Ukrainën të godasë objektivat ushtarake brenda Rusisë me ATACMS. Kryetari i Komitetit të Punëve të Jashtme McCaul gjatë një seance në Kongres Sekretarit të Shtetit Antony Blinken ju drejtua me fjalët: “A do taContinue Reading

Sticky

Nga Donik Sallova- Është paradoksale se si Departamenti i Shtetit në njërën anë kërkon që vendet e Ballkanit Perëndimor, duke përfshirë edhe Kosovën, të orientohen kah integrimet europiane, e në anën tjetër kërkon që Kosova ta tolerojë dinarin si valutë dezintegruese e një shteti me orientim shekullor lindor. Nuk mundContinue Reading