HOME

The protection of critical infrastructure

Blerim Abedini, ISSD-North Macedonia Technological developments challenge man for appropriate direction he should take in his life. Robotics has significantly replaced the physical work that man did with own hands in the past decades-centuries. Working on a computer with certain software, can manage various public domains where the man is in background of the scenes. This challenge has its price, ...

Read More »

Erë e ndryshimeve

Blerim Abedini, ISSD-North Macedonia Jemi dëshmitarë të ngjarjeve anembanë botës. Konfliktet qofshin të inicuara politikisht ose nga natyra brengosin njerëzit. Parashikimet apokaliptike mesjetare kundër njerëzimit kanë rritur lutjet drejtuar Perëndisë. Tani situata duket ndryshe. Njerëzit me avancimin e jetës në lëminë e teknologjië, dëmtuan ambientin natyrorë duke aluduar komoditetin si prioritet. Natyra industriale akoma ka shumë dallime anembanë botës. Shtetet ...

Read More »

Ndryshimet radikale

Blerim Abedini, Institute for Security Studies and Development- N. Macedonia Banorët e botës sfidohen me lidership, nga ato që respektojnë detyrën deri tek ato që dinë të thithin gjakun e bashkëvendasit. Turbulencat politike ka sjellë botën në një ‘Paqë të Ftohtë’ që rrezikon të eskalojë në sajë të politikanëve të papërgjegjshëm. Historikisht bota ka ditur të mbijetojë pas shkatërrimit të ...

Read More »

Politikat e dirigjuara

Blerim Abedini, Institute for Security Studies and Development- N. Macedonia Në botën që jetojmë përsëriten ‘ciklonet’ politike që bashkëveprojnë për realizimin ose mbrojtjen e interesit politik. Në kohën e avancimeve teknologjike, vendimet politike mund te mbikqyren në mënyrë sekrete dhe të publikohen që është në dëm të subjektit politik. Zbulimet e kuantum kompjuterave të natyrës subatomike ku materia nuk ka ...

Read More »

Rendi i ri botëror nevojë apo ultimatum

Blerim Abedini, Institute for Security Studies and Development- N. Macedonia (ISSDM) Ballkani si vatër krizash që rrikthehet në tavolinat qeveritare është indikator pasiviteti i subjekteve politike ndërkombëtare. Tani më Ballkani si çështje, nuk është i vetmuar por vala e saj vazhdon në Lindjen e Afërme, në shtetet e Magrebit, në Azinë Qendrore si dhe në Bashkimin Evropian sikur Covid-19! Si ...

Read More »

Šta se očekuje od novih ministara Zaeva?

SELIM IBRAIMI-Očekuje se da će nova vlada Zorana Zaeva biti izglasana sledeće nedelje u parlamentu. Stranke koje učestvuju u njegovoj vladi su SDSM, DUI, DPA i BESA kao deo koalicije “Možemo”. U poređenju sa drugim vladama, ova vlada će biti drugačija, jer očekuje puno posla, a ne samo reči. Ministri bi trebali biti transparentni i objavljivati sve mjesečne sporazume i ...

Read More »

Klanovi i dalje imaju poslednju reč u izboru kandidata za ministre

SELIM IBRAIMI- Danas u Skoplju, Talat Dzaferi iz DUI-ja je po drugi put izabran za predsednika parlamenta Severne Makedonije. Do njegovog ponovnog izbora dolazi posle nekoliko odlaganja poslanika DUI-a i njihovog protivljenja rukovodstvu stranke sa spiskom ministarskih kandidata u Zaev-evom kabinetu. Kao što se vidi, politički i finansijski interesi odlučuju da li će sve aktivnosti vezane za vladino glasanje biti ...

Read More »

Pançev:”Përfaqësuesit e Maqedonisë së Veriut paraqesin teza ideologjike dhe antibullgare…”

Intervistë me Dr. Anton Pançevin. Intervistoi Selim Ibraimi nga ISSDMaqedonia-@CSSDMacedonia   Pala bullgare insiston që puna e këtij komisioni të bazohet mbi interpretimin shkencor të ngjarjeve historike duke u mbështetur mbi burimet autentike dhe mbi provat objektive. Ky komision i përbashkët nuk kishte përparime reale dhe nga vjeshta e vitit të kaluar nuk funksionon, sepse përfaqësuesit maqedonas u tërhoqën për ...

Read More »

Altmann:”Njohja e plotë e Kosovës nga Serbia nuk mund të pritet për sa kohë që do të mbizotërojë retorika kombëtare në Serbi”

Një intervistë ekskluzive me profesorin Franz-Lothar Altmann, një ekspert gjerman për çështjet e Ballkanit. Intervistoi Selim Ibraimi @ISSDMacedonia   Jam i bindur që një plan i tillë ekziston ende në kokat e disa politikanëve, por në Kosovë, si dhe në Serbi, rezistenca midis shumicës së politikanëve dhe publikut është jashtëzakonisht e fortë. Duket sikur edhe administrata amerikane e cila po ...

Read More »

Korrigjimi i vendimeve politike

Nga Blerim Abedini- Instituti për Studime të Sigurisë dhe Zhvillim (ISSD-N.Macedonia) A thua vallë vendimet mund të korrigjohen përderisa janë të natyrave politike?! Historia na mëson se inatet politike kanë qenë shkaktare të dukurive negative dhe ngecjes shoqërore. Ballkani është sfiduar shpeshherë nga politikat e gabuara. SHBA-të si promotorë të progresit ose vrojtuesit të paanshëm. Evropa dhe mungesa e politikave ...

Read More »