function add_custom_script_to_wp_head() { } add_action( 'wp_head', 'add_custom_script_to_wp_head' );
Home / Geopolitics

Geopolitics

N. Macedonia: A country where no one takes responsibility!

By Selim Ibraimi– Dozens dead and hundreds infected with Covid-19 in Northern Macedonia. The Delta variant has already brought to its knees Northern Macedonia and especially the northwestern part of the country where the majority of Albanians live. In the last two months, thousands of citizens from all over the ...

Read More »

Krizat politike dhe llojet tjera

Blerim Abedini, ISSD-NM Kriza në Afganistan si çlirim psikologjik global. Religjioni i keqpërdoruar për interes politik. Masat autoktone mbi zbutjen e krizave. Përparësitë e kohës mbi tejkalimin e rivaliteteve luftarake ndaj atyre të fuqisë  së butë. Një reportere afgane në emigracion pyeti “Ku është presidenti im zotëri Ghani, pse iku ...

Read More »

Nëngrupet e rrezikshme

Blerim Abedini, ISSD-NM Ka të ngjarë kur ekonomia stagnon në botë, me të edhe politika dhe motivet njerëzore bien. Pasi që bota është e rrumbullakët ashtu edhe kriza përhapet në gjithë rruzullin tokësor. Pra bota nuk i ngjan mitologjisë greke derisa balenat e mbanin në shpinë! Jemi dëshmitarë të ngjarjeve ...

Read More »

Teoria e “Bajes-it” nga klasikja në modernizëm

Blerim Abedini, ISSD-NM Bazat e teorisë “Bejziane” (Bayesian) të përdorura në kohën klasike që shërbyen për gjetjen e probabiliteteve të ngjarjeve të dyfishta, sot ato u degëzuan në ngjarje të shumëfishta falë studimit të universiteteve. Një metodë algoritmi që edhe kompjuteri e përdor tani për identifikimin e ngjarjes së përafërt. ...

Read More »

Soft power as the next rivalry in world affairs

By Blerim Abedini, ISSD-NM Cold War and now Cold Peace with soft power measures are attempting new order in world affairs. EU is quietly reasoning with the new situation in the world because of the high-security level which obtains borders secure. Economic infusion repeatedly is done to hold its border ...

Read More »

Avionët ushtarakë F-35 dhe ajsbergu i gjeopolitikës së re turke

Nga Dr Sadri Ramabaja, Prishtinë, 23 prill – Periudha e gjatë e hamendësimeve e përpjekjeve për dalje nga rruga pa kokë, ku kishte futur Turqia e Erdoganit projektin për prodhimin e avionëve ushtarakë të gjeneratës së pestë F-35, merr fund. Shtetet e Bashkuara dhe tetë vende të tjera aleate kanë anuluar ...

Read More »

Vaksina si instrument i gjeopolitikës: Në cilën anë janë shqiptarët?

Nga  Dr Sadri Ramabaja Prishtinë, 7 prill – Interesat gjeopolitike të Rusisë dhe Kinës për rajoninn e Ballkanit Perendimor qesin kokë edhe në terrenin ku do të duhej të fillonte shqetësimi për shëndetin e qytetarëve. Këtë fakt, një lagje politkanësh dhe publicistësh shqiptar edhe nëse e kanë të qartë, në ...

Read More »

Zekolli:”Akademia dhe inteligjenca maqedonase në thelb është nacional-socialiste dhe raciste”

Analisti nga Shkupi Arsim Zekolli në një postim në rrjetin Facebook thotë se Akademia dhe inteligjenca maqedonase është në thelb nacional-socialiste dhe raciste. Është degjenerim shpirtëror i kultivuar me dekada rresht gjatë komunizmit. Dhe pastaj heshturazi e toleruar nga diplomacitë ShBA-së, Gjermanisë, Francës, Austrisë, Holandës dhe Britanisë që Maqedoninë ta ...

Read More »

Hasan Jashari: “Rusia do të vazhdojë të ndikojë në të ardhmen në Ballkan”

Intervistë me Pr. Dr. Hasan Jasharin, Universiteti i Evropës Juglindore në Tetovë (UEJL). Intervistoi Selim Ibraimi, @ISSDMaqedonia. ISSD: Si e vlerësoni rolin e Rusisë në Ballkanin Perëndimor dhe kur sipas jush ka filluar ky ndikim?  Jashari: Rusia historikisht ka qenë e lidhur dhe ka pasur ndikim në Ballkanin Perëndimor. Ndikimet ...

Read More »

SHBA të konsiderojë një plan vaksinash për Ballkanin

Nga Selim Ibraimi – Rusia kthehet në Ballkan dhe Maqedoninë Veriore, por në një formë tjetër. Vaksina “Sputink-V” po ndryshon këtë partneritet strategjik të SHBA-së me shtetet e Ballkanit. Në lojë janë zemrat dhe mendjet e popullatës, veçanërisht maqedonasve dhe jo shqiptarëve që kanë orientime pro-perëndimore. Qeveria e Shteteve të ...

Read More »
function add_custom_script_to_wp_footer() { } add_action( 'wp_footer', 'add_custom_script_to_wp_footer' );