Turqi: Numri i vizitorëve të huaj që mbërritën në shkurt u rrit në 1.87 milionë

Numri i turistëve të huaj në Turqi u rrit për 21.35% në muajin shkurt, treguan të dhënat zyrtare të premten, pasi turistët vazhdojnë të dynden në vend pas një rënieje për shkak të pasojave të pandemisë. Türkiye ka parë një rimëkëmbje të plotë pasi numri i turistëve të huaj pranë rekordit dhe të ardhurave të larta të të gjitha kohërave të parë në 2022, duke bërë që qeveria të rrisë vlerësimet e saj të turizmit për këtë vit. Numri i vizitorëve të huaj që mbërritën në shkurt u rrit në 1.87 milionë, tha të premten Ministria e Kulturës dhe Turizmit. Të ardhurat krahasohen me 1.54 milionë vizitorë të huaj në shkurt 2022, 537.976 në shkurt 2021 dhe rreth 1.7 milionë në 2020, pak para fillimit të pandemisë në vend.

Vizitorët nga Rusia, Bullgaria dhe Gjermania kryesuan listën e të huajve që vizituan Turqinë në shkurt, sipas të dhënave. Rusët kryesuan me mbi 227,965 ardhje, një rritje prej 103% krahasuar me një vit më parë.

Pasoi Bullgaria me 150,873 vizitorë, me rritje 17,14% nga viti në vit dhe Gjermania me 148,169, me 15,16%. Irani dhe Gjeorgjia ishin ndër pesë vendet e para me rreth 113,000 dhe 104,000 mbërritje, treguan të dhënat.

Stambolli, qyteti më i madh i Turqisë për nga popullsia dhe një qendër kryesore turistike, tërhoqi 1.08 milionë turistë. Ajo u pasua nga Edirne, një qytet në veriperëndim të Turqisë në kufi me Bullgarinë dhe Greqinë, me 222,554 vizitorë dhe qyteti turistik i Antalias mirëpriti 196,492 turistë.

Numri i turistëve të huaj në periudhën janar-shkurt u rrit me 37.3% nga një vit më parë në afro 3.9 milionë, treguan të dhënat. Mbërritjet nga Rusia u rritën gati 106% nga viti në vit në 507,513, duke kryesuar listën midis kombeve në periudhën dymujore.

Bullgaria pasoi me një rritje prej 33,19% në mbi 318,000, ndërsa Gjermania doli e treta me një rritje prej 24,6% nga një vit më parë në 288,124, sipas të dhënave. Vizitorët e huaj u rritën me 80.33% nga viti në vit në 44.6 milionë në 2022, vetëm pak nga kulmi prej 45.1 milionë në 2019. Shifra krahasohet me 24.71 milionë të ardhur në 2021 dhe 12.73 milionë në 2020.

Të ardhurat nga turizmi u hodhën me 53.4% në një rekord prej 46.3 miliardë dollarësh vitin e kaluar, duke tejkaluar nivelin e mëparshëm prej 38.4 miliardë dollarësh në 2019-ën përpara se të godiste pandemia. Shifra ishte 30.2 miliardë dollarë në 2021 pasi shpërthimi e përgjysmoi atë në vetëm 14.8 miliardë dollarë në 2020.

Ministri i Kulturës dhe Turizmit Mehmet Nuri Ersoy tha se ardhjet nga jashtë priten të arrijnë në 60 milionë në 2023, përpara se të arrijnë në 90 milionë në 2028. Për të ardhurat, qeveria i sheh ato të rriten në 56 miliardë dollarë këtë vit dhe 100 miliardë dollarë në pesë vjet nga tani.

Kufizimet e COVID-19 u shpërndanë në vitin 2022 dhe rusët erdhën me shumicë pjesërisht për shkak të kufizimeve të fluturimeve të vendosura nga vendet perëndimore mbi pushtimin e Ukrainës nga Moska. Qindra mijëra rusë vlerësohet gjithashtu se janë shpërngulur vitin e kaluar në Turqi, që shihet si një parajsë për investime në shtëpi dhe asete të tjera.

Kërkesa në rritje nga vendet evropiane mbështeti gjithashtu ardhjet, të kryesuar nga Gjermania dhe Mbretëria e Bashkuar.

Këmbimi i huaj që sjell i bën të ardhurat nga turizmi jetike për ekonominë e Turqisë, pasi programi i ri ekonomik i qeverisë fokusohet në kthimin e deficitit të llogarisë korente në një suficit, duke i dhënë përparësi eksporteve, prodhimit dhe investimeve, ndërkohë që frenon inflacionin në rritje.

S. I. (@CSSDMacedonia)

https://www.dailysabah.com/business/tourism/foreign-arrivals-jump-as-tourists-continue-to-pour-into-turkiye