SELIM IBRAIMI- Prema medijima, lideri stranaka Ali Ahmeti i Zoran Zaevu ove će sedmice objaviti konačni sporazum pregovarački tim DUI-a i SDSM-a koji je duže od jedne nedelje dogovoren. Nije poznato šta će sporazum sadržavati, ali u albanskom političkom kampu DUI sa nekim bivšim opozicionim strankama Besa i DPA bićeContinue Reading

Analizë nga Selim Ibraimi- Qeveria e re e Maqedonisë së Veriut duket se është afër të shpallet nga partnerët LSDM dhe BDI. “Dy” lojtarët e politikës post grueviste Zoran Zaevi dhe Ali Ahmeti, po bëjnë përpjekje për t’i harmonizuar qëndrimet rreth pozicionit të kryeministrit dhe ministrive në qeverinë e ardhshme.Continue Reading

By Selim Ibraimi–The new government of Northern Macedonia is about to be announced by the partners SDSM and DUI. The ‘two’ post-Gruevist political players Zoran Zaev and Ali Ahmeti are trying to harmonize positions on the position of prime minister and ministries in the next government. After weeks of electoralContinue Reading

By SELIM IBRAIMI- The Albanian opposition in Northern Macedonia and the Democratic Union for Integration (DUI) , a party that won 15 seats in the July elections, appear to have narrowed the bargain for an Albanian prime minister and other positions in the next government due to Albanian internal divisions.Continue Reading

Analizë nga Selim Ibraimi – 19 vjet pas Marrëveshjes së Ohrit, Maqedonia ende jeton me kujtimet e konfliktit dhe vazhdimin e mosmarrëveshjeve të brendshme. Disa koncepte janë testuar nga partitë dhe qeveritë në Maqedoni, por nuk kanë treguar rezultate konkrete në jetën e përditshme dhe përmirësimin e marrëdhënieve midis maqedonasveContinue Reading

Анализа на Селим Ибраими- 19 години по Охридскиот Договор, Македонија сè уште живее со сеќавањата на конфликтот и продолжување на внатрешните спорови. Некои концепти се тестирани од партиите и владите во Македонија, но не покажаа конкретни резултати во секојдневниот живот и подобрувањето на односите меѓу Македонците и Албанците. Ситуацијата продолжуваContinue Reading

Коментар на Селим Ибраими- Додека политичките партии играат за тоа кој ќе стане премиер или министер, граѓаните на Cеверна Македонија се соочуваат со сиромаштија и недостаток на основни услови за живот. Дали е ова владата што ќе ја доближи Европа до нас? Пандемијата продолжува и веќе го осиромаши македонскиот граѓанинContinue Reading

Коментар на Селим Ибраими- Како што одминуваат деновите, граѓаните чекаат да видат кој ќе ја формира власта, активистите исто така со нетрпение чекаат кога лидерот на партијата ќе каже нешто. Додека партиските функционери кои останаа блиски до лидерот се подготвуваат за позициите и сонуваат за тоа колку пари месечно ќеContinue Reading

Коментар на Селим Ибраими – Алтернативата на Африм Гаши објави дека разговорите со поранешниот премиер Заев одат добро и оти АА се очекува да биде дел од владата. Додека Заев изјави за медиумите дека разговара со сите во различни формати. АА на Африм Гаши беше дел од последната влада наContinue Reading

NGA SELIM IBRAIMI-Takimet e liderëve për formimin e qeverisë së re të Maqedonisë Veriore tashmë kanë filluar. Dhe kjo është një shenjë e mirë që të gjithë janë të interesuar të kenë një qeveri të qëndrueshme që do të luftojë COVID-19 dhe situatën e vështirë ekonomike në vend. Sipas dinamikës,Continue Reading