Home / EU, the Balkans, Eastern Europe/ Russia, Turkey

EU, the Balkans, Eastern Europe/ Russia, Turkey

The challenges of the coming year

By Blerim Abedini, ISSD-NM This year can be treated as one of the most difficult of the time of political and economic transitions in the world. The events of this century that capture the time of social transitions in the ...

Read More »

Department of State: Welcoming the Agreement between Kosovo and Serbia

The United States welcomes the agreement between Kosovo and Serbia on measures to avoid further escalation of tensions.  We further commend the two countries’ agreement to concentrate fully and urgently on normalizing relations under the auspices of the EU-facilitated dialogue.  We ...

Read More »

Borrell: “We reached an agreement between Kosovo and Serbia.”

Josep Borrell Fontelles@JosepBorrellF·4h We reached an agreement between #Kosovo and #Serbia today that will allow avoiding further escalation. We will discuss the next steps within the framework of our proposal for normalization of relations between the two parties. https://twitter.com/home?lang=en

Read More »

Përgjumja e BE-së

Po qe se do të vazhdohet të pritet edhe më shumë, të mos veprohet në gjetjen e metodave alternative të prodhimit të energjisë dhe sigurimit të lëndës së parë nga partnerë të sigurt, atëherë kriza energjetike do të mund të ...

Read More »

Mbrojtja e demokracive të reja përmes teknologjisë

SELIM IBRAIMI-Kur trupat sovjetike hynë në Berlin në fillim të muajit maj të 1945-ës, vullneti luftarak për të mposhtur Gjermaninë ishte i madh. Ushtria sovjetike arriti e para në Rajshtag, duke ngritur flamurin rus në qytetin e shkatërruar nga bombardimet ...

Read More »

A do ta ndërpresë ambasadorja Ageler, “diplomacinë e ajvarit”në Shkup?

NGA SELIM IBRAIMI- Angela Price Ageler, ambasadorja amerikane e sapoemëruar në Maqedoninë e Veriut, kohë më parë në Senatin Amerikan, dha shumë premtime për korrupsionin dhe krimin e organizuar në MV.Sot ajo ka në duar i ka letrat kredenciale dhe ...

Read More »

Një destabilizim asimetrik në Mal të Zi dhe Kosovë

SELIM IBRAIMI- Kriza politike në Mal të Zi ka marrë dimensione të reja. Qytetarë që mbështesin presidentin aktual Millo Gjukanoviq fuqishëm kanë dalë në rrugë të Podgoricës për të parandaluar veprimet në parlamentin malazez për të mposhtur presidentin. Qeveria në ...

Read More »

Kriza e re në Bosnjë

SELIM IBRAIMI- SHBA dhe Bashkimi Evropian (BE) kanë konfirmuar politikën e mbështetjes ndaj sovranitetit dhe integritetit territorial të Bosnjë – Hercegovinës. Ndërkohë, lideri i Bosnjës Serbe, Millorad Dodik u zgjodh kryetar i etnitetit serb duke i minuar të gjitha përpjekjet ...

Read More »

Halil Matoshi: Të dorëhiqet ministri i Arsimit Jeton Shaqiri

HALIL MATOSHI 1.Ky âsht nji libër shkollor për klasën e VI, nga landa e historisë, për nxanësat shqiptarë në Maqedoninë e Veriut, botim i vitit 2016. Aty flitet për krijimin e shteteve sllave, e me atë hov, krahas Serbisë, Malit ...

Read More »

Mundësitë për përfundimin e një lufte

SELIM IBRAIMI-Lufta në mes Rusisë dhe Ukrainës shpeshherë na shtynë të mendojmë se si do të përfundojë ky konflikt në mes të Evropës. Për të kuptuar procesin e luftës në tërësi, duhet parë raportin e forcave në terren, përparësitë dhe ...

Read More »