Nga Dr. SELIM IBRAIMI- Shpërthimet e dëgjuara në të gjithë territorin e Ukrainës, janë fillimi i një pushtimi rus. Presidenti i Federatës Ruse Vlladimir Putin, njoftoi për sulmin në një paraqitje televizive të enjten. Ai tha se operacioni ushtarak do të jetë i “limituar”. SHBA, NATO, BE, G7 dhe OKB,Continue Reading

Nga Blerim Abedini, ISSD-NM Evropa Lindore dhe Juglindore e përbërë kryesisht nga ish shtetet sovjetike, mbetet akoma rajon i pasigurt për Unionin Evropian. Derisa Maqedonia Veriore doli nga lista e shteteve të regjimit hibrid tani shteti duhet të merret me aktet korruptive. Korrupsioni ka lënë rrënjë të thella dhe partitëContinue Reading

Fronti lindor dhe jugor po ripërsëritet, vetëm tani aktorët e Luftës së Dytë Botërore janë në pozicione dhe rreshtime të ndryshme…Continue Reading

Nga Selim Ibraimi- Shumë flitet për ndikimin e Rusisë në Ballkan e shumë pak është shkruar e thënë se në cilët ministri më së shumti. Le të fillojmë me Maqedoninë e Veriut ku si pjesë e ish- federatës jugosllave institucionet dhe burimet e inteligjencës kanë qenë të lidhura me BeogradinContinue Reading

By Blerim Abedini, ISSD-NM Mr. Abedini is a researcher of cyber studies and disinformation The history of online voting is not far off but it belongs to this century. There are several countries in the world that include dual voting as, online and standard. The first expertise in 2004 hadContinue Reading

Nga Blerim Abedini, ISSD-NM Z. Abedini është hulumtues i studimeve kibernetike dhe dezinformimit. Historiku i votimit nëpërmjet internetit nuk është e largët, por i takon këtij shekulli. Në botë numërohen disa shtete që inkuadrojnë votimin e dyfishtë si me internet dhe atë standarde. Ekspertiza e parë në vitin 2004 përContinue Reading

Blerim Abedini, ISSD-NM Kriza në Afganistan si çlirim psikologjik global. Religjioni i keqpërdoruar për interes politik. Masat autoktone mbi zbutjen e krizave. Përparësitë e kohës mbi tejkalimin e rivaliteteve luftarake ndaj atyre të fuqisë  së butë. Një reportere afgane në emigracion pyeti “Ku është presidenti im zotëri Ghani, pse ikuContinue Reading

Blerim Abedini, ISSD-NM Interneti si praktikë e re e këtij shekulli; Mbrojtja ndaj keqpërdoruesëve të rrjetit global për qëllime monetare dhe politike; Masat mbrojtëse të sigurimit shndrrohen në kundërsulme shkatërrimi, të këtyre grupeve mashtruese kibernetike! Interneti është risi për disa dhe një praktikë e shërbimeve ditore për pjesët e ndryshmeContinue Reading

Blerim Abedini, ISSD-NM Bazat e teorisë “Bejziane” (Bayesian) të përdorura në kohën klasike që shërbyen për gjetjen e probabiliteteve të ngjarjeve të dyfishta, sot ato u degëzuan në ngjarje të shumëfishta falë studimit të universiteteve. Një metodë algoritmi që edhe kompjuteri e përdor tani për identifikimin e ngjarjes së përafërt.Continue Reading