Sticky

Analisti, eksperti dhe profesori amerikan Edward Joseph, në një postim në Twitter sugjeron që lidershipi kosovarë duhet të vizitojë Kievin për të diskutuar njohjen nga Ukraina. “Kurti dhe Vuçiq do të shkojnë në Bruksel më 27/2 për një takim të madh për propozimin SHBA-BE. Ndalesa e radhës për kryeministrin AlbinContinue Reading

By:  Edward P. Joseph/ February 18, 2023 https://saisreview.sais.jhu.edu/kosovo-ukraine-recognition-serbia-negotiations/ Edward P. Joseph is a Senior Fellow at the Foreign Policy Institute. Summary Will there be one European order or two? That is the unavoidable question looming over high-stakes US and EU diplomacy on Kosovo. Elaborating the author’s statement to the British Parliament, thisContinue Reading

Ugly diplomacy in the Balkans

By Daniel Serwer – February 15, 2023  Today’s Serbia National Day message from the State Department includes this tidbit: I am pleased our two countries recently signed a Memorandum of Understanding to create liaison positions for Serbian diplomats within the U.S. Department of State.  This unique program will not only foster aContinue Reading

Selim Ibraimi- Që nga shekulli i 16-17-të me lindjen e ligjit ndërkombëtar modern u bënë më të zëshme idetë se shtetet e vogla duhet të kenë një mbrojtje në marrëdhëniet ndërkombëtare. Shtetet e mëdha për nga gjeografia, kapaciteti ushtarak dhe ekonomik, dhe natyrisht të projektimit të forcës, kanë tendencë historikeContinue Reading

Selim Ibraimi- “Diplomacia mbizotëroi në uljen e tensioneve në veri të Kosovës. Dhuna nuk mund të jetë kurrë një zgjidhje”. “BE, SHBA, NATO-KFOR kanë bërë një punë të madhe. Tani kemi nevojë për përparim urgjent në dialog”- tha ndërmjetësi për dialogun Kosovë- Serbi Josef Borell. “Me rritjen e ritmit tëContinue Reading

Selim Ibraimi- Nën presidencën e Republikës Çeke, Kosova ka dorëzuar aplikimin për anëtarësim në Bashkimin Evropian (BE). “Është thelbësore që i gjithë Ballkani Perëndimor të integrohet në BE. Ritmi i integrimit të Kosovës në BE do të varet nga përkushtimi i saj për miratimin e reformave të nevojshme dhe përfundimin eContinue Reading

SELIM IBRAIMI-Kur trupat sovjetike hynë në Berlin në fillim të muajit maj të 1945-ës, vullneti luftarak për të mposhtur Gjermaninë ishte i madh. Ushtria sovjetike arriti e para në Rajshtag, duke ngritur flamurin rus në qytetin e shkatërruar nga bombardimet e forcave aleate. Gëzimi i ushtrisë sovjetike ishte i paContinue Reading

HALIL MATOSHI 1.Ky âsht nji libër shkollor për klasën e VI, nga landa e historisë, për nxanësat shqiptarë në Maqedoninë e Veriut, botim i vitit 2016. Aty flitet për krijimin e shteteve sllave, e me atë hov, krahas Serbisë, Malit të Zi e Bullgarisë, rënditet edhe Shqipnia, që bâjka pjesëContinue Reading

By Blerim Abedini, ISSD-NM The Balkans is challenged continuously in history. Some progress is seen in Balkan in different connotations. North Macedonia, with its slow reforms from the 90s until today, understands the need to reform the political system as a condition to be part of the group of welfareContinue Reading

By Blerim Abedini, ISSD N.Macedonia The global transition after the Cold War further damaged the political-economic system of the communist countries. The corruption of state properties, the increase in unemployment, economic emigration, and the Yugoslav war affected the European market’s weakening. States separated from the Soviet Union with outdated technologyContinue Reading