Nga DR. Muhamedin Kullashi- Kisha ortodokse ruse, përmes fjalimeve publike të patriarkëve të vet e mbështet agresionin e Putinit mbi Ukrainën. Hulumtuesit e ideologjisë politiko-religjioze të kësaj kishe, vërejtën se arsyetimi i agresionit rus shpaloset edhe me një ideologji antiperëndimore: kritikohen vlerat kulturore dhe politike të shoqërive perëndimore. Agresioni mbiContinue Reading

Nga Dr. Muhamedin Kullashi- Studiuesi i historisë ukrainase Jaroslav Kombilj vë në pah se mbretërit e Rusisë, Pjetri i I (më 1720), Katarina e II (më 1722), Aleksandri I (1824), Aleksandri II (1856), Aleksandri III (1883) dhe ministrat e tij nxorën vendime me të cilët ndalohej botimi i librave nëContinue Reading

By Blerim Abedini, ISSD-NM Cyber security is an actuality that requires prudence in actions. In the world, we encounter various events that are influenced by the ‘power’ of cyber security. We must keep in mind that cyber security has positive sides because of its impact on data storage and populationContinue Reading

By Blerim Abedini, ISSD-NM Economic policy is essential in maintaining the stability of the state and continuing its progress in other areas. The overview of economic policies in the world gives us an understanding of the progress and stability of the state, which varies on every continent. Every meridian ofContinue Reading

By Blerim Abedini, ISSD-NM State economies after the economic transition continue without legitimacy, to enter the spheres of national interest. However, the private companies fight this incompetence and manage to reap success. A new form of communication is emerging in developed countries as private political inclusion. Elon Musk with theContinue Reading

Nga Dr. SELIM IBRAIMI- Gjithnjë kur një luftë shpërthen, ekziston mundësia që shtetet fqinje të përfshihen qoftë drejtpërsëdrejti ose tërthorazi nga efektet e propagandës dhe mjeteve tjera hibride. Në rastin e Ukrainës, Rusia qysh herët është kujdesur që nëpërmes njësive speciale, në rast të përshkallëzimit të konfliktit, të aktivizojë aktorëContinue Reading

Nga Selim Ibraimi– Rasti i Ukrainës duhet të merret si shembull nga vendet e Ballkanit Perëndimor, se lënia pas dore e forcimit të ushtrisë, mund të jetë gabimi më i madh që mund të bëjë një qeveri, e cila duhet ta përdorë buxhetin për mbrojtjen e vendit nga jashtë dheContinue Reading

Nga Dr. SELIM IBRAIMI- Shpërthimet e dëgjuara në të gjithë territorin e Ukrainës, janë fillimi i një pushtimi rus. Presidenti i Federatës Ruse Vlladimir Putin, njoftoi për sulmin në një paraqitje televizive të enjten. Ai tha se operacioni ushtarak do të jetë i “limituar”. SHBA, NATO, BE, G7 dhe OKB,Continue Reading

By Blerim Abedini, ISSD-NM Eastern and Southeastern Europe contain former Soviet states that remain uncertain regions for the European Union. While North Macedonia is released from the list of hybrid regime states, now it has to deal with corrupt deals. Corruption has left roots and the majority parties involved inContinue Reading