Sticky

Daniel Serwer – February 26, 2023 – My Balkanite friends are clamoring to know what is going to happen tomorrow when Serbian President Vucic and Kosovo Prime Minister Kurti meet once again. The Europeans and Americans are pressing hard for a “normalization” agreement. No one knows quite what that means. But I haveContinue Reading

Sticky

Ish-presidenti rus Dimitri Medvedev tha se vendi “do të copëtohet” nëse humb luftën në Ukrainë. “Nëse Rusia ndalon operacionin ushtarak special pa arritur fitore, Rusia do të zhduket, ajo do të copëtohet”, tha Medvedev në një postim në Telegram të mërkurën, duke përdorur eufemizmin për pushtimin rus të Ukrainës. “NëseContinue Reading

Sticky

Serbia së shpejti do të marrë 600 milionë euro nga Bashkimi Evropian për të rindërtuar hekurudhën ndërmjet qytetit jugor të Nishit dhe Beogradit. Marrëveshja do të nënshkruhet deri në fund të shkurtit për grantin më të madh të vetëm që vendi ka marrë nga BE deri më sot. Rindërtimi iContinue Reading

Sticky

By Blerim Abedini, ISSD-NM – Western Balkan trade exchange for a decade period of time gives us an understanding of the increasing level of change during the economic transition after the Cold War. Third decade of transition appears improving trade exchanges with major states and states belonging to rest of world.Continue Reading

By Blerim Abedini, ISSD-North Macedonia Trade differences are indicators for progress change attributed to member states of the European Union as are Bulgaria, Greece, Romania, and Croatia. Other non-EU countries in the Balkans have low trade exchanges with the EU except Serbia. Trade exchange data obtain a period of timeContinue Reading

SELIM IBRAIMI- Për më shumë se një shekull të vendosjes së kabllove telefonike në Atlantik në mes SHBA-së dhe shteteve evropiane, askush nuk e kishte menduar se një ditë ky rrjet do të shërbejë si rrugë për sulme që sot quhen si sulme kibernetike në infrastrukturën kritike. Rrugët tregtare tëContinue Reading

Selim Ibraimi- Nën presidencën e Republikës Çeke, Kosova ka dorëzuar aplikimin për anëtarësim në Bashkimin Evropian (BE). “Është thelbësore që i gjithë Ballkani Perëndimor të integrohet në BE. Ritmi i integrimit të Kosovës në BE do të varet nga përkushtimi i saj për miratimin e reformave të nevojshme dhe përfundimin eContinue Reading

Nuk mund të ketë normalizim në mes Beogradit dhe Prishtinë me ndërmjetës të njëanshëm duke filluar nga Borelli, Lajçaku dhe mbështetës amerikanë, që favorizojnë Serbinë bashkë me një Asociacion serb mbi baza etnike. Mbetet që gjatë 2023-tës opozita dhe qeveria të gjejnë zgjidhje se si të flasin më mirë meContinue Reading

Po qe se do të vazhdohet të pritet edhe më shumë, të mos veprohet në gjetjen e metodave alternative të prodhimit të energjisë dhe sigurimit të lëndës së parë nga partnerë të sigurt, atëherë kriza energjetike do të mund të transformohet në krizë politike dhe sociale që nga BE-ja, eContinue Reading

SELIM IBRAIMI- Kriza politike në Mal të Zi ka marrë dimensione të reja. Qytetarë që mbështesin presidentin aktual Millo Gjukanoviq fuqishëm kanë dalë në rrugë të Podgoricës për të parandaluar veprimet në parlamentin malazez për të mposhtur presidentin. Qeveria në dorëheqje e  Dritan Abazoviqit tashmë është kthyer në një sherrContinue Reading