ISSDM~ INTERVIEWS~FORECASTS

NUK MUND TË KONTROLLOHEN DHE SUNDOHEN SHQIPTARËT PA NDIHMËN E VEGLAVE TË PUSHTETIT

Nga Abdulla Mehmeti- Zgjedhjet parlamentare të 15 korrikut në Maqedoninë Veriore Pse nuk ndryshon gjendja e shqiptarëve në Maqedoninë Veriore për dekada me radhë? Në prag të zgjedhjeve parlamentare të 15 korrikut shumica e qytetarëve shqiptarë shpresojnë se do të ndryshojë gjendja e tyre pas këtyre zgjedhjeve. Këta qytetarë besojnë se ka ardhur koha për ndryshime dhe kësaj radhe do ...

Read More »

Historiku i zgjedhjeve parlamentare në Republikën e Maqedonisë së Veriut (1990-2020)

Nga Dr. Muaz Agushi- Zgjedhjet parlamentare paraqesin mekanizma demokratike, me ndihmën e të cilëve zgjidhen deputetët në Kuvendin e Republikës së Maqedonisë së Veriut, i cili është organ njëdhomësh përfaqësues i qytetarëve dhe bartës i pushtetit ligjvënës në Republikën e Maqedonisë. Nëpërmjet këtij mekanizmi populli ia beson ushtrimin e pushtetit politik, organit përfaqësues i cili pastaj e prezanton vullnetin e ...

Read More »

‘MAFIA POLITIKE’ E SHQIPTARËVE TË MV-SË KA ARMË TË MBIJETESËS DEZINFORMIMIN

NGA SELIM IBRAIMI (Sh.B.A.)- Satirë politike I. PUSHTETI Rrëzimi apo qëndrimi i Ali Ahmetit dhe i BDI-së në pushtet do të kalojë përmes një procesi zgjedhor demokratik. ‘Mafia politike’ shqiptare, rrënjosja dhe mutacioni i  korrupsionit në Maqedoninë  Veriore (MV) i ka dhënë një reputacion të keq politikës shqiptare dhe organizimit politik të shqiptarëve etnik. Çka do të na sjellë opozita ...

Read More »

Një ditë në jetën e kardiologut me famë botërore Dr. Omer Xhemaili

www. stadt-zuerich.ch– Ndër bashkatdhetarët e vet ai njihet si shqiptari i parë që ka bërë transplantim të zemrës. Ja si duket një ditë e zakonshme pune dhe jete e Prof. Dr. Xhemalit. Faqja e internetit e qytetit të Cyrihut, stadt-zuerich.ch, portretin e radhës të qytetarëve të merituar të metropolit zviceran ia ka kushtuar mjekut të shquar shqiptar, Prof. Dr. Omer ...

Read More »

Roland Gjoni: “Kosova nuk duhet të ngutet në marrëveshje të fshehta me Serbinë”

Exit News intervistoi Dr. Roland Gjoni, ekspert për nacionalizmin dhe formimin e shtetit, në lidhje me zhvillimet më të fundit politike në Kosovë.   Exit News: Javën e kaluar, Zyra e Prokurorisë Speciale e Kosovës me seli në Hagë njoftoi publikisht se ajo ka ngritur akuza kundër Presidentit Thaçi ndërsa ai ishte duke shkuar në një takim të nivelit të ...

Read More »

Roland Gjoni: “Kosovo should not not rush into backroom deals with Serbia”

Exit News interviewed Dr. Roland Gjoni, an expert on nationalism and state-formation, on latest political developments in Kosovo Exit News:  Last week, Kosovo’s Specialist Prosecution Office located in the Hague announced publicly that it has filed an indictment against President Thaci while he was on his way to a high-level meeting with President of Serbia mediated by the White House. ...

Read More »

“Komunistët dalin në zgjedhje!”

Nga Selim Ibraimi (Sh.B.A.)– Satirë politike  Po dalin përsëri në skenë komunistët e vjetër të PPD-së. A kanë të ardhme dhe çfarë mund të presin shqiptarët e MV-së nga këta figura? Për më shumë, shih PPD e drejtuar nga shkolla e LKM-së nga 94-98 dhe e BDI-së nga 2002-2020. Janë të ngjajshme!  Me shkarkimin e Arben Ziberit (DSHP), LSDM-ja ia ...

Read More »

“Informacionet e rreme” dhe “lajmet e rreme” në pengimin e demokracive të reja  

SELIM IBRAIMI (Sh.B.A.)- Në botën e mediave, termi “lajme të rreme” është bërë tashmë përditshmëri. Mirëpo a është në të vërtetë ky term adekuat në përdorimet tona në mediat kur ju referohemi ”lajmeve jo të sakta dhe me prapavijë”? Besoj se fjala që zë vend më shumë dhe i përgjigjet shtrirjes së ndikimit të “lajmeve të rreme” është  termi “informacion ...

Read More »

Vetëm ndërrimi i territoreve krijon Kosovë stabile

Nga Daut Dauti– Kosova është vepër e sulltan Abdyl Hamitit. Formimi i Vilajetit të Kosovës (1876) është bërë me qëllim që të ngulfatet nacionalizmi shqiptar dhe të pengohet ideja e zgjerimit të Serbisë në jug dhe me këtë të ruhet tërësia territoriale e Perandorisë Otomane. Asnjë funksion tjetër nuk ka patur kjo njësi territoriale administrative. Si njësi territoriale administative Kosova ...

Read More »

A do të ketë marrëveshje historike?

NGA SELIM IBRAIMI- (Sh.B.A.) I dërguari amerikan për bisedimet Kosovë-Serbi, Richard Grenell ka njoftuar për një takim të rëndësishëm në mes presidentit Thaçi dhe Vuçiç më 27 qershor në Uashington. Administrata e presidentit Donald  Trump ka marrë përsipër bisedimet serbo-kosovare deri në arritjen e një marrëveshje përfundimtare në mes Prishtinës dhe Beogradit. Që nga viti 2018 besohet se marrëveshja do ...

Read More »