Sticky

Daniel Serwer – February 26, 2023 – My Balkanite friends are clamoring to know what is going to happen tomorrow when Serbian President Vucic and Kosovo Prime Minister Kurti meet once again. The Europeans and Americans are pressing hard for a “normalization” agreement. No one knows quite what that means. But I haveContinue Reading

Sticky

Presidenti i Serbisë u zotua mbrëmë se do të kundërshtojë anëtarësimin e Kosovës në OKB. Kjo do të përbënte një shkelje të qartë të Artikullit 4 të propozimit të BE-së. “Normalizimi i marrëdhënieve është i mundur vetëm nëse të dyja palët negociojnë në mirëbesim. Serbia me sa duket ka vendosurContinue Reading

Sticky

“Pas takimit të djeshëm të nivelit të lartë, Zëvendës Ndihmësi i Shteteve të Bashkuara Escobar dhe unë u ulëm për të koordinuar hapat e ardhshëm në prag të takimit të ardhshëm”.- ka shkruar Miroslav Lajçak. “U pajtuan për rëndësinë e marrëveshjes për modalitetet e zbatimit dhe nevojën për të zbatuarContinue Reading

Sticky

Drejtori i CIA-s, William Burns, tha se SHBA-të janë “të sigurta” se Kina “po shqyrton sigurimin e pajisjeve vdekjeprurëse” për të ndihmuar pushtimin e Rusisë në Ukrainë. Burns i tha @margbrennan se SHBA po shpreson të “frenojë” Pekinin nga vënia e një “bast shumë të rrezikshëm dhe të pamend”. (@ISSDMacedonia)Continue Reading

By:  Edward P. Joseph/ February 18, 2023 https://saisreview.sais.jhu.edu/kosovo-ukraine-recognition-serbia-negotiations/ Edward P. Joseph is a Senior Fellow at the Foreign Policy Institute. Summary Will there be one European order or two? That is the unavoidable question looming over high-stakes US and EU diplomacy on Kosovo. Elaborating the author’s statement to the British Parliament, thisContinue Reading

Harald Edinger International Affairs, Volume 98, Issue 6, November 2022, Pages 1873–1893, https://doi.org/10.1093/ia/iiac217 02 November 2022 Abstract Controversy has surrounded realist explanations of the causes of Russia’s war against Ukraine, particularly John Mearsheimer’s charge of western responsibility. This article seeks to clarify and contextualize his argument, situating it within the broaderContinue Reading

By Samantha Power March/April 2023. Published on February 16, 2023 The Right Way to Counter Autocracy Get CitationRequest Reprint Permissions When U.S. President Joe Biden took office in January 2021, the United States had just witnessed four of the most turbulent years in recent memory, culminating in the failed insurrection at theContinue Reading

Selim Ibraimi- Britania e Madhe dhe Ukraina më 8 shkurt në Londër kanë nënshkruar “Deklaratën e Unitetit” duke u bërë “aleatë të vertetë”. Përderisa në veri dhe lindje të Evropës po lindin blloqe të reja dhe aleanca, në jug të Ballkanit ende vazhdon të qëndrojë status- quoja e cila rrezikonContinue Reading

Selim Ibraimi- Që nga shekulli i 16-17-të me lindjen e ligjit ndërkombëtar modern u bënë më të zëshme idetë se shtetet e vogla duhet të kenë një mbrojtje në marrëdhëniet ndërkombëtare. Shtetet e mëdha për nga gjeografia, kapaciteti ushtarak dhe ekonomik, dhe natyrisht të projektimit të forcës, kanë tendencë historikeContinue Reading

By Blerim Abedini, ISSD-North Macedonia Trade differences are indicators for progress change attributed to member states of the European Union as are Bulgaria, Greece, Romania, and Croatia. Other non-EU countries in the Balkans have low trade exchanges with the EU except Serbia. Trade exchange data obtain a period of timeContinue Reading