SELIM IBRAIMI -INSTITUTI I STUDIMEVE TË SIGURISË DHE ZHVILLIMIT- Përkatësia dhe besnikëria përtej retorikës kombëtare për kontroll dhe sovranitet territorial, të një populli, ilustrohet më mirë me historitë e errëta të disa shteteve europiane gjatë periudhës së nacionalizmit dhe ngritjes së vetëdijes kombëtare. I.Kultura e frikës që është përhapur meContinue Reading

SELIM IBRAIMI – INSTITUTI I STUDIMEVE TË SIGURISË DHE ZHVILLIMIT – Dhuna dhe ekstremizmi politik janë bërë përditshmëri në çështjet e brendshme të Maqedonisë. Vështirë se një vit kalon pa lajme për aktivitetet e sulmeve ndëretnike dhe kriza politike. Nocioni që duhet pranuar është se, shoqëritë multietnike shpesh janë të priruraContinue Reading

SELIM IBRAIMI– INSTITUTI I STUDIMEVE TË SIGURISË DHE ZHVILLIMIT Shtetet më të fuqishme dhe më me ndikim të Unionit Evropian, Gjermania, Franca, Holanda, Austria dhe Danimarka, në fund të javës ndërmorrën një varg masash për sa i përket rregullave të azilit dhe refugjatëve të zhvendosur nga Levanti dhe Magrebi. Mospajtimet evropiane rrethContinue Reading

BLERIM ABEDINI- INSTITUTE FOR SECURITY STUDIES AND DEVELOPMENT-(ISSD) The Balkan Transition takes new directions by approaching manufacturing markets in one single. The international factor challenges the Balkans with its leadership by placing the political motivation of leadership on the scales. Yugoslavia’s manufacturing economy has been a chain of producers linkingContinue Reading

By Blerim Abedini, Institute for Security Studies and Development (ISSD) Nuclear energy production has not large amount of pollution as those from coal plants which we understand as greenhouse gas emissions. Societies have to share more responsibility on protection of nuclear plants from terroristic attacks and defending mining uranium rudeContinue Reading

SELIM IBRAIMI-INSTITUTI I STUDIMEVE TË SIGURISË DHE ZHVILLIMIT Disa qindra qytetarë të përkatësisë maqedonase po protestojnë kundër marrëveshjes së arritur në mes Maqedonisë dhe Greqisë. Fyerje dhe sharrje mbi baza etnike kundër shqiptarëve vazhduan ta plotësojnë mozaikun etnik dhe urretjen e protestuesëve në qendër të Shkupit. Kryeministrat Zoran Zaev dheContinue Reading

SELIM IBRAIMI – INSTITUTI I STUDIMEVE TË SIGURISË DHE ZHVILLIMIT Sistemi politik i Europës mesjetare ishte një farë kombinimi i pushtetit lokal dhe vendosjes së politikës në qendër të marrëdhënieve ndërkombëtare. Megjithatë, që nga shekulli i XIV ky sistem u thjeshtua shumë, pasi shteti u shfaq si një entitet politik iContinue Reading