Author Archives: Admin

“Kthimi i botës së Marko Polos” i Robert D. Kaplan

–Në fund të shekullit të trembëdhjetë, Marko Polo filloi një udhëtim të gjatë nga Venediku në Kinë. Fuqia e “Rrugës së Mëndafshit” – rruga tregtare midis Europës dhe Azisë – ishte një themel i fortë  i perandorisë së Kublai Khanit. Tani, në shekullin e  XXI, regjimi kinez ka propozuar një “Rrugë Mëndafshi” tokësore dhe detare që kopjon pikërisht rrugën që Marko ...

Read More »

War by Other Means

BOOK: MILITARY Review.The professioanl Journal of the U.S. Army War by Other Means: Geoeconomics and Statecraft, Robert D. Blackwill and Jennifer M. Harris, Harvard University Press, Cambridge, Massachusetts, 2017, 384 pg. Prepared by ISSDMacedonia , 2018.

Read More »

Bazat tokësore dhe blloqet e reja

SELIM IBRAIMI- INSTITUTI I STUDIMEVE TË SIGURISË DHE ZHVILLIMIT- Ministrja e Mbrojtjes e Shqipërisë  Olta Xhaçka gjatë qëndrimit në Uashington, ka propozuar opsione për baza tokësore ushtarake. Skenarë: I. Në plan afatgjatë, Ballkani mund të ndahet në dy sfera kryesore gjeopolitike me qendra të caktuara të ndikimit. Blloku i parë ndoshta do të drejtohet nga Serbia me shtetet e saj satelitore, ndërsa blloku ...

Read More »

Oliver’s murder, the future of talks and implications for Macedonia’s security

Selim Ibraimi-  Institute for Security Studies and Development -(ISSD) (MONTHLY DISPATCH #1) Introduction The State Prosecutor’s Office of Kosovo has nothing yet to clear the murder of Serbian politician Oliver Ivanovic. “Regarding the investigation of the assassination of Oliver Ivanovic, we are working intensively on the discovery of the perpetrators of this murder, whenever we get newer results, the public ...

Read More »

Zhurma e gjeopolitikës së vjetër emocionale

SELIM IBRAIMI –INSTITUTI I STUDIMEVE TË SIGURISË DHE ZHVILLIMIT Hyrje Komisioni Evropian (KE) i dha dritën jeshile Shqipërisë dhe Maqedonisë. Këto dy vende morën një rekomandim për të filluar negociatat me KE, por edhe për t’i përfunduar të gjitha reformat e filluara. Përfaqësuesja e lartë e Unionit Evropian për Punë të Jashtme dhe Siguri, Federica Mogherini dhe Komisioneri Johannes Hahn ...

Read More »

The bustle of the old emotional geopolitics

SELIM IBRAIMI -INSTITUTE FOR SECURITY STUDIES AND DEVELOPMENT- (ISSD) The European Commission (EC) gave the green light to Albania and Macedonia. These two countries received a recommendation to start negotiations with the EC, but to conclude all the reforms initiated. 1.High Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy Federica Mogherini and Commissioner Johannes Hahn were clear, their tasks should ...

Read More »

Trende të reja me zgjatime të vjetra historike

SELIM IBRAIMI -INSTITUTI I STUDIMEVE TE SIGURISË DHE ZHVILLIMIT Varfëria, korrupsioni, klientelizmi, nepotizmi dhe jostabiliteti politik-ndëretnik vazhdojnë të mbajnë peng të ardhmen e Ballkanit. I –Në përgjithësi, amerikanët do të kishin përparësi ndaj fuqive të tjera që janë të interesuara për vakumin aktual të Ballkanit, por kjo më tej do të varret nga politika e Trumpit dhe nëse Uashingtoni dëshiron ...

Read More »

Building Community Resilience in CVE

Selim Ibraimi (ISSD)- The new approach to counter violent extremism (CVE) through engaging community and civil society partners, challenges us to make a paradigm shift in how we understand the causes of radicalization, extremism, hate speech and terrorism. This approach  should be supported by theory, research findings, knowledge, policy successes and supporting serious projects. However, for the  institutions to deliver on ...

Read More »

Fushata e fshehtë

NGA SELIM IBRAIMI- INSTITUTI I STUDIMEVE TË SIGURISË DHE ZHVILLIMIT Hyrje Ballkani zë një vend të veçantë në politikën e jashtme të Rusisë. Përveç afinitetit të saj kulturor dhe historik, udhëheqja ruse ende është e përndjekur nga bombardimet e NATO-s në Serbi. Nga një përzierje e interesave strategjike dhe lidhjeve etno-kulturore, Rusia e sheh veten dhe përceptohet si mbrojtëse e ...

Read More »

Nyja e vjetër

Nga Selim Ibraimi   Hyrje Ministri i Jashtëm i Federatës Ruse Sergei Lavrov vizitoi Beogradin të mërkurën duke e  forcuar edhe më shumë aleancën e vjetër 180 vjeçare në mes Rusisë dhe Serbisë. Të dyja vendet vendosën lidhje në vitin 1838 duke i zhvilluar më tej marrëdhëniet  diplomatike në vitin 1940 në mes BRSS së atëhershme dhe ish Mbretërisë së ...

Read More »