Sastanak u Rečici ubrzao je proces raspada i pojave novih frakcija koje je predvodio Medziti. Medzitova “frakcija” mora se oblikovati pre lokalnih izbora. Da bi se razlikovao od grupe DUI koja je nekada podržavala bivšeg šefa obaveštajne službe S. Miajlkova, Medziti ne bi trebalo da se plaši da pokaže razlike čak i protiv lidera DUI Alija Ahmetija, jer Grubija podržava Ahmeti. 2. U suprotnom, biračko telo neće razumeti njegovu akciju i biće izolovan od Rečice, malo verovatno da će on (Medziti) ojačati svoje prisustvo u jakim uporištima DUI u Pologu.

(11.3.2021)

Selim IbraimiDemokratska Unija za Integraciju (DUI) i njihov lider Ali Ahmeti, skoro dve decenije nakon uspostavlanja i uspona na vlast, suočava se sa unutrašnjim prekidima u borbi za moć između frakcija. Artan Grubi je politički savetnik Ahmetija i istovremeno zamenik prvi premijer vlade. Izet Medziti, takođe iz Skoplja, visoki funkcioner stranke i član parlamenta, istovrijemeno suočeni su sa višemesečnim kontinuiranim javnim sukobom sa tendencijom rasejanja u DUI-ju pred lokalnim ili parlamentarnim izbora.

Medziti, kao lik koji je nekoliko godina u politici, stupio je na put- navodne demokratizacije stranke, odgovornosti za programske tačke i ograničenje slobode govora. Donošenje partijskih odluka i nekoliko drugih unutrašnjih nesuglasica za koje se saznalo u leto 2020, otvorili su put potpredsedniku Medziti da se otvoreno suprotstavi Ahmetijove bliske grupe za vladinu i partijsku politiku. Medziti u ovoj borbi nema samo protivnike sa Grubijem, već se mora suočiti i sa ministrom spoljnih poslova Bujar Osmanijem koji je najpouzdanija ličnost Grubija, Zaeva i Nikolle Dimitrova.

Grubi i Osmani su ličnosti iz bivše vlade Nikolle Gruevskog kao i bliski do bivšeg šefu makedonske obaveštajne službe Sašu Mijallkovu, koji je podneo ostavku u maju 2015 godine, nakon događaja u Kumanovu pod pritiskom Američke Ambasade u Skoplju.

Njihova brza transformacija u odgovorne i javne dostojanstvene osobe dogodila se u prvoj Zaevoj vladi, ali pod punim uticajem odluka SDSM-ja, bez ikakvih stranačkih ili lične autonomije.

Kako dvojica zvaničnika povezanih sa bivšim silama, Grubi i Osmani imaju nekoliko prednosti u ovom sukobu. Ahmeti u svim verzijama neće podržati Medziti, zbog slabljenja njegovog autoriteta u stranci i straha od trojke Zaev-Grubi-Osmani. Znaci pokazuju da predsednik Ahmeti neće se osećati lagodno, jer bi rastanak iz Skoplja značio početak gubitka vlasti i toliko željenu fragmentaciju sa strane. (ISSDMakedonija- @CSSDMakedonija)