Zaev odlučuje ko će biti nacionalista. Da li će se Ali Ahmeti složiti sa ovom poricanjem?

Piše Selim Ibraimi– Zoran Zaevi rekao je danas da će formirati koaliciju sa svima onima koji će izbeći nacionalizam. Lider DUI-a Ali Ahmeti rekao je da za sada nema ništa konkretno. Dok je DPA Menduh Thacija pristala da uđe u vladu formiranjem radnih grupa sa SDSM-om. Da li ste primetili da SDSM i Zaev podučavaju građanstvo i obrazuju šta patriotizam treba razvijati u Severnoj Makedoniji? Zaev je obrazovao albanske stranke smanjujući njihove zahteve i ‘zabranio’ im da razgovaraju o nacionalnim pravima!

Ali da li on može sam da gaji ovu politiku kad god joj je potrebna tokom predizbornih kampanja i kada treba da se ispune nacionalni interesi i ciljevi etničke nacionalnosti?

Da li će Ali Ahmeti prihvatiti ovo poniženje Zaeva i da li će prihvatiti da uđe u vladu sa ovim Zaevovim uslovima? Ahmeti, koji je na vlast došao iz sukoba 2001. godine, teško će zadržati prezir koji mu daje Zaev u ulozi princa.

Zaev je rekao da sa 15 poslanika ne možete da osvojite mesto premijera i nema nameru da se izvinjava. Ali bivši premijer je zaboravio da bez glasova DUI-a i drugih stranaka ne bi mogao postati premijer. Međutim, ostaje da se vidi igra Zaeva protiv albanskih stranaka u formiranju vlade. (@CSSDMacedonia)