Piše Selim Ibraimi- Mediji u Skoplju navode da su nezvanično SDSM i DUI uspostavili prve kontakte za formiranje vlade. Predsednik VMRO-a Kristian Mickovski takođe je najavio da održava sastanke sa političkim strankama. Krenimo od političkih igrača koji se pojavljuju na sceni i koji su učinili neke javne poteze. Takođe, lider DUI Ali Ahmeti susreo se sa liderom stranke ‘Besom’ Bilalom Kasamijem, albanskom strankom koja je bila primorana da formira koaliciju i kandiduje zajedno sa Zoranom Zaevom u SDSM-u na izborima 15. jula. Kasamijeva stranka osvojila je ukupno četiri mesta, stvarajući prednost u dvosedu protiv stranke VMRO Krstiana Mickovskog  (46- 44), dok je DUI osvojio ukupno 15 poslanika. Zajedno sa 46 poslanika SDSM-a i 15 poslanika DUI-a formira se jednostavna većina za formiranje nove vlade.

Ovo zbližavanje javnih pozicija između Ahmetija i Kasama je most za novu vladu o kojoj će se razgovarati između najvećih partnera SDSM i DUI. Kasami je ranije optuživao i kritikovao DUI za korupciju i organizovani kriminal, a u poslednje vreme ideju premijera DUI. Izneo je iste optužbe i protiv Zorana Zaeva. Ali kao što se vidi, moć i upravljanje dve su različite stvari za ono što vođa kaže kada nema računanja snage. Nije uzalud reći da vlast i kancelarija menjaju način retorike.

                 Nije uzalud reći da vlast i kancelarija menjaju način retorike

Eventualna nova vlada između DUI-a i SDSM-a cilja na mnoge evropske programe, i DUI dok ima sposobnost da skrene upravljačke partnere. Sada snage koje bi mogle eventualno formirati novu vladu Severne Makedonije postaju jasne.

Takvoj vladi sa ovim partnerima suprotstavit će se opozicione stranke u kojima se vjeruje da je jaka opozicija. Savez DUI-a i Besa u Zaevoj vladi može imati pozitivne efekte, zbog iskustva DUI-ja na vlasti. Međutim, ostaje da se vidi kakav će javni efekat imati poslednji sastanak između Ahmetija i Kasama. Stranke koje će ostati u opoziciji moraće da pronađu snagu da se oporave do lokalnih izbora. (Komentar @CSSDMacedonia)