Selim Ibraimi-analitičar i urednik u @CSSDMacedonia- Stranka Ziadin Sele, “Savez Albanaca” zajedno sa “Alternativom” Afrim Gashiju, osvojila je ukupno 12 mandata na poslednjim parlamentarnim izborima u Severnoj Makedoniji. Posle “Demokratske Unije za Integraciju” Ali Ahmetija, “Savez Albanaca” smatra se drugom strankom u smislu političke moći, ali ponekad po ugledu na lidera, Selju u uskim marginama, dolazi pre Ahmetija. Međutim, sada pre nego što započnu razgovori o formiranju nove vlade Makedonije od strane lidera političkih stranaka, a to znači i Zorana Zaeva, lider Ziadin Sela pred sobom ima teške odluke, ali koje mora preduzeti kako bi ostao u političkoj kondiciji i rivalima Ali Ahmetija.

Ući u široku koaliciju sa Zaevim SDSM-om, koji takođe uključuje albansku manjinsku stranku pod nazivom “BESA” koja je osvojila 4 poslanika, a ovde je vrlo verovatno da će Ali Ahmeti biti glavni za formiranje vlade ili će i dalje biti snažna opozicija do izbora budući parlamentarni.

U slučaju da Zaev ne uspe da formira većinu, njegov rival Kristijan Mickovski iz VMRO-DPMNE mogao bi da promeni celu igru i rangiranje političkih snaga. Međutim, takav scenario nije tako ubedljiv, ali bi ga trebalo prepoznati kao političku promenljivu koja se nalazi u makedonskoj političkoj intrigi formiranja vlada. Sela bi ove nedelje trebalo da donese ove odluke gde će biti rasvetljen način ko će biti stranke koje će činiti Zaevu koaliciju.

 

Ziadin Sela –Stranka “Savez Albanaca” 

 

Drugi pokazatelj koji se ne pojavljuje u političkom prostoru je Zaeova akcija protiv Ali Ahmetija, ukoliko će Zaev pokušati zaobići Ahmetija i formirati osovinu sa malim strankama i Savez selekcije protiv Ahmetija. Takav potez mogao bi Zaevu donijeti više višestranačke vlade i mnogo napetosti u budućnosti. Ako će Zaev ići u ovoj varijanti, Sela nema šta više da razmišlja o tome da li će ili ne ući u vladu sa Zaevom. Ako će Ahmeti zadržati ulogu kreatora, položaj Sela će biti komplikovaniji i to ne ostavlja puno prostora za ulazak u novu vladu. Da Sela još uvek ima vremena da izabere. (Komentar @CSSDMacedonia)