Selim Ibraimi, analitičar i urednik u @CSSDMacedonia- Obično stranke nakon izbora imaju za cilj da dobiju više moći, ali koalicije, posebno multietničke, otežavaju funkcionisanje vlade. U ovom slučaju, u Severnoj Makedoniji, SDSM i Zoran Zaev će morati da razviju politiku više zadataka kako bi postigli stabilnu vladu ili umerenu vladu sa skromnom stabilnošću.

Što se tiče političke dinamike, imamo situaciju da SDSM i DUI iz Zaeve i Ahmetije formiraju novu vladu zajedno sa malom strankom. Druga opcija u senci je da Zaev dokaže da je majstor ogar igrača gurajući ga Saveza Albanaca Zadina Sele u novoj vladi.

Ali takva vlada mogla bi dodatno uznemiriti Zaevu da Sela nije bila poslušna Zaevim naredbama. Postoji mogućnost da Zaeva, u slučaju da razgovara sa Ahmetijem ne uspe, na scenu započeo političke gimnastike. U slučaju da se SDSM ne slaže sa DUI-om i Ali Ahmeti-om, tada DUI nema drugu opciju.

Druga avanturistička opcija makedonskih političara je stvaranje čisto etničke vlade samo Makedonaca. To bi bilo izuzetno opasno u trenutnoj situaciji na Balkanu. Zbog toga će političke snage praviti kompromise.

Generalno, postoji raspoloženje za Zaev i Ahmeti da se dogovore i formiraju novu vladu. Ali mogu se dogoditi i iznenađenja i odvratiti Ahmetija sa političke scene. Međutim, s obzirom da su svi scenariji u igri, još uvek moramo da sačekamo. Jedno je sigurno, vladina izgradnja biće složena. (Komentar @CSSDMacedonia)