Warning: Declaration of tie_mega_menu_walker::start_el(&$output, $item, $depth, $args, $id = 0) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $data_object, $depth = 0, $args = NULL, $current_object_id = 0) in /home2/gtunionm/cssd-ngo.org/wp-content/themes/jarida/functions/theme-functions.php on line 1854
PARANDALIMI I KRIZAVE TË REJA NË MAQEDONI | ISSD
Home / CRITICAL SECURITY / PARANDALIMI I KRIZAVE TË REJA NË MAQEDONI

PARANDALIMI I KRIZAVE TË REJA NË MAQEDONI

SELIM IBRAIMI -INSTITUTI I STUDIMEVE TË SIGURISË DHE ZHVILLIMIT-

Përkatësia dhe besnikëria përtej retorikës kombëtare për kontroll dhe sovranitet territorial, të një populli, ilustrohet më mirë me historitë e errëta të disa shteteve europiane gjatë periudhës së nacionalizmit dhe ngritjes së vetëdijes kombëtare.

I.Kultura e frikës që është përhapur me dekada në Maqedoni i ka pasojat e veta në përditshmërinë ndëretnike të vendit dhe në ndërtimin e politikave joadekuate të mirëbesimit dhe përpjekjeve kundër çdo lloj ekstremizmi.

Për më shumë, kultura e frikës është një term që i referohet përhapjes së përceptuar të frikës dhe ankthit në diskursin publik, e më së shumti në shoqëritë multietnike dhe kjo, natyrisht, se ndikon në mënyrën se si individët ndërveprojnë me njëri-tjetrin në mjediset e përziera etnike.

Në Maqedoni kulturat e ndryshme nuk kanë vepruar si agjentë pozitivë demokratikë, por e kundërta ka ndodhur. Frika etnike për hapësirë, territor, sovranitet dhe shtypje kulturore ka luajtur rolin kryesor në thellimin e hendekut ndëretnik.

Vëretjet ndërkombëtare nuk kanë dhënë rezultate konkrete dhe kjo u dëshmua me Marrëveshjen e Ohrit dhe me mosndryshimin e qasjes së qeverisë dhe partive nacionaliste maqedonase, ndaj statusit të shqiptarëve të Maqedonisë.

Një pjesë të fajit këtu e kanë edhe liderët shqiptarë, të cilët më së shumti janë kujdesur për zhvillimin e një sistemi korruptiv dhe kleptokratik në mjediset shqiptare.

II.Këtu gjithashtu kemi disa çështje të hapura që do të vazhdojnë ta trondisin skenën politike të Maqedonisë. Konfrontimi i frikës së dy etnive, sipas analistëve ndërkombëtar mund të jetë fatal për Maqedoninë e brishtë.

Një version i frikës ndërfqinjësore i ka përshkruar raportet e Maqedonisë me Greqinë, Kosovën, Bullgarinë dhe Shqipërinë, për shkak të emrit dhe identitetit të diskutueshëm nga shtetet anëtare të NATO-s ose të BE-së.

Një menaxhim i ri nga aktorë tjerë, ndoshta do ta shtynte krizën shqiptaro-maqedonase dhe do ta largonte frikën, si mjet i politikës ditore, për ta vazhduar ankthin ndëretnik edhe për gjatë kohë në Maqedoni.

Kriza e ardhshme  shqiptaro-maqedonase që bazën e ka në metodat diskriminuese dhe burimeve të pakta ekonomike për shqiptarët, do të kërkojë menazhim paqësor të zgjidhjes së kontestit në mes shqiptarëve dhe maqedonasëve për sovranitetin, hapësirën territoriale dhe shpërndarjen e barabartë të burimeve ekonomike kombëtare.

 

About Admin

8 comments

  1. One other issue is when you are in a situation where you would not have a cosigner then you may want to try to make use of all of your money for college options. You will discover many awards and other scholarships and grants that will offer you finances to help with classes expenses. Thanks alot : ) for the post.

  2. Wonderful web site. Lots of useful info here. I am sending it to a few friends ans also sharing in delicious. And of course, thanks for your sweat!

  3. I have read some just right stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I surprise how a lot effort you put to create one of these magnificent informative site.

  4. Thanks for your beneficial post. Over time, I have been able to understand that the actual symptoms of mesothelioma cancer are caused by the build up associated fluid between your lining in the lung and the breasts cavity. The ailment may start in the chest location and pass on to other parts of the body. Other symptoms of pleural mesothelioma cancer include weight reduction, severe breathing in trouble, vomiting, difficulty ingesting, and puffiness of the neck and face areas. It ought to be noted that some people having the disease never experience any kind of serious symptoms at all.

  5. Thanks for your post. What I want to point out is that while searching for a good on the web electronics store, look for a internet site with complete information on critical indicators such as the privacy statement, basic safety details, any payment procedures, and other terms as well as policies. Continually take time to investigate the help as well as FAQ segments to get a much better idea of how the shop operates, what they are able to do for you, and the way you can maximize the features.

  6. Interesting post here. One thing I would like to say is the fact most professional career fields consider the Bachelor’s Degree as the entry level standard for an online college degree. Even though Associate Certifications are a great way to start out, completing the Bachelors reveals many good opportunities to various employment opportunities, there are numerous on-line Bachelor Diploma Programs available through institutions like The University of Phoenix, Intercontinental University Online and Kaplan. Another thing is that many brick and mortar institutions offer you Online variations of their certifications but typically for a extensively higher payment than the providers that specialize in online course plans.

  7. Thanks for your post on this site. From my own experience, often times softening up a photograph might provide the photography with a little bit of an inspired flare. Oftentimes however, this soft cloud isn’t exactly what you had as the primary goal and can usually spoil a normally good snapshot, especially if you anticipate enlarging them.

  8. Thanks for your interesting article. One other problem is that mesothelioma cancer is generally brought on by the breathing of dust from asbestos fiber, which is a dangerous material. It really is commonly seen among workers in the building industry who definitely have long exposure to asbestos. It could be caused by living in asbestos insulated buildings for a long period of time, Inherited genes plays an important role, and some persons are more vulnerable for the risk as compared to others.

Leave a Reply

Your email address will not be published.