Kongresi amerikan miratoi shitjen e 96 helikopterëve Apache, së bashku me radarë dhe raketa të ndryshme në Poloni

Kongresi i SHBA sapo miratoi shitjen e 96 helikopterëve sulmues Apache AH-64E, së bashku me radarë dhe raketa të ndryshme, në Poloni. Ministri polak i Mbrojtjes @mblaszczak tha se negociatat për çmimin tani do të fillojnë. Çmimi i pritshëm është rreth 10 miliardë dollarë.

Ndërsa Evropa Lindore riarmatoset në përgjigje të pushtimit rus të Ukrainës, Polonia po shfaqet si një fuqi ushtarake rajonale. Pavarësisht se është një anëtare e NATO-s që nga viti 1999, Polonia po shpenzon shumë më tepër se anëtarët e vjetër të aleancës. Me 3.9% të PBB-së, buxheti i mbrojtjes i Polonisë për vitin 2023 është pothuajse dyfishi i objektivit të NATO-s prej 2% të PBB-së për secilin vend – një objektiv i shtyllave të aleancës si Gjermania dhe Franca që duhet të përmbushen ende.

Ministri i Mbrojtjes, Mariusz Błaszczak, tha se Polonia synon të krijojë “forcën më të madhe tokësore në Evropë”. Kjo përfshin dyfishimin e ushtrisë në 300,000 ushtarë. Sipas Institutit Ndërkombëtar për Studime Strategjike, Polonia aktualisht ka një përzierje të pajisjeve të epokës perëndimore dhe sovjetike, duke përfshirë 650 tanke, 800 artileri, 94 avionë luftarakë dhe 28 helikopterë sulmues..

https://www.msn.com/en-us/news/world/huge-purchases-of-tanks-and-helicopters-suggest-poland-is-borrowing-a-battlefield-idea-from-the-us-army/ar-AA1g0AMA