function add_custom_script_to_wp_head() { } add_action( 'wp_head', 'add_custom_script_to_wp_head' );
Home / PROGRAMMES / ANALYSIS PLATFORM- ISSDMacedonia / Klanovi i dalje imaju poslednju reč u izboru kandidata za ministre

Klanovi i dalje imaju poslednju reč u izboru kandidata za ministre

SELIM IBRAIMI- Danas u Skoplju, Talat Dzaferi iz DUI-ja je po drugi put izabran za predsednika parlamenta Severne Makedonije. Do njegovog ponovnog izbora dolazi posle nekoliko odlaganja poslanika DUI-a i njihovog protivljenja rukovodstvu stranke sa spiskom ministarskih kandidata u Zaev-evom kabinetu.

Kao što se vidi, politički i finansijski interesi odlučuju da li će sve aktivnosti vezane za vladino glasanje biti uspešno završene. Događaji pokazuju da se glavne stranke u Makedoniji suočavaju sa mnogim problemima oko toga ko bi trebao postati ministar, zamjenik ministra ili direktor. Čak i posle 30 godina od otvaranja Severne Makedonije u svetu, nepotizam i klanovi i dalje imaju poslednju reč u izboru kandidata za ministre.

Meritokratija je daleko od standarda demokratije u Makedoniji. Što se tiče albanskih političkih stranaka, finansijske grupe su uhvatile vođstvo i stranke iznutra i oni odlučuju o svemu u politici i o životu građana. Štaviše, zbog dnevne politike i opadajuće ekonomije, preko 400 hiljada Albanaca i Makedonca iz Severne Makedonije tokom dve decenije napustilo je zemlju i nastanilo se u zemljama Evropske unije. Većina njih nije došla u Makedoniju zbog pandemije. Država zarađuje više od milijardu evra od iseljenika. Vlada Zaeva i Ahmetija, osim pandemije, ima puno veze sa nezaposlenošću. (@CSSDMacedonia)