Kasami je bio realan u onome što je morao da uradi da bi preživeo u politici

SELIM IBRAIMI-U politici možete biti zvezda, a onda postati zvezda. U Severnoj Makedoniji tokom ovih godina imali smo brojne političke zvezde, počev od Vasila Tuporkovskog, Amdija Bajramija, Arbena Džaferija, Ziadina Sele, Zorana Zaevija, Ali Ahmetija i nekih drugih. Ali sada, ali kasno, na scenu je stigao Bilall Kasami, lider stranke Besa, koji je prethodno bio sa Afrimom Gashijem, danas predsedavajućim Alternativa sa sedištem u Skoplju.

U proleće je Kasami stupio u koaliciju sa SDSM-om Zorana Zaeva kako bi požeo pobedu nad VMRO-om i istovremeno postojao kao političar u Severnoj Makedoniji. Kasami sada očekuje najbolje od Zaeva. U poređenju s drugima, u poslednje vreme Kasami je mnogo šetao i nije previše zabrinut za dnevnu politiku iz centra, već više kao spoljni posmatrač, ali siguran je šta će dobiti od Zaeva.

Od bivšeg službenika DUI-a, iu nekim drugim političkim strankama, Bilall Kasami danas je glavni igrač Zaeva i politički saveznik Ali Ahmetija. Kritika DUI sada je manja nego kada su Zaeva i Ahmeti započeli razgovore o formiranju vlade i kada se očekuje da uskoro najave novu vladu.

Neosporna je činjenica da su se antagonizmi u albanskom političkom spektru povećali otkako su Savez Albanaca i Alternativa najavili da će bojkotovati rad parlamenta u nadi da će promeniti tok dnevne politike. Na kraju, Kasami je bio realan u onome što je morao da uradi da bi preživeo u politici. Sada će Bilall Kasami uživati u vladi i koristima koje dolaze od politike, dok će drugi ostati u opoziciji do sledećih izbora. (@CSSDMacedonia)

[box type=”note” align=”aligncenter” ]Selim Ibraimi je albansko-američki analitičar međunarodne politike i istraživač na balkanskim pitanjima. Diplomirao je žurnalistiku (BA). Magistrirao je međunarodne odnose sa Univerziteta Webster, Scott Air Force Base u Sjedinjenim Državama. Ibraimi je doktorski student političkih nauka na Univerzitetu Jugoistočne Evrope u Tetovu. Živi i radi u Sjedinjenim Državama i Makedoniji. On je direktor Instituta za sigurnosne studije i razvoj – Makedonija (ISSD). Ibraimi je autor više knjiga i publikacija o Balkanu i ulozi velikih sila u regionu. Hladni mir (10 godina geopolitičkih rekonfiguracija na Balkanu) -2016. Teritorija nijemog ratovanja (Novi trendovi i dinamika u Jugoistočnoj Evropi) -2018. Odlučna bitka (Kuga promena na granicama Balkana) -2019.[/box]