SELIM IBRAIMINë politikë mund të jesh yll dhe më pas të bëhesh yll. Në Maqedoninë Veriore gjatë këtyre viteve, kemi pasur shumë yje në politikë, duke filluar nga Vasil Tuporkovski, Lupço Georgievski, Nevzat Halili, Branko Cervenkovski, Nikolla Gruevski, Amdi Bajrami, Arben Xhaferi, Ziadin Sela, Petar Goshevi, Zoran Zaevi, Ali Ahmeti e disa të tjerë. Por tani, por shumë vonë, në skenë doli Bilall Kasami, kreu i partisë Besa, i cili më parë ishte me Afrim Gashin, sot kryetar i Alternativës me qendër në Shkup.

Në pranverë, Kasami hyri në një koalicion me LSDM-në e Zoran Zaevit me qëllim që të shpartallojnë VMRO-në dhe njëkohësisht të vazhdojë të ekzistojë si politikan në Maqedoninë Veriore. Kasami tani pret shumë të mira nga Zaevi. Në krahasim me të tjerët, Kasami kohëve të fundit ka lëvizur shumë dhe nuk është shqetësuar aq për politikën e përditshme nga qendra, por më shumë si një vëzhgues i jashtëm, por i sigurt se çfarë do të marrë nga Zaevi.

Nga një ish zyrtar i BDI-së dhe në disa parti të tjera politike, Bilall Kasami sot është lojtari kryesor i Zaevit dhe aleati politik i Ali Ahmetit. Kritikat ndaj BDI-së tani janë më të pakta që kur Zaevi dhe Ahmeti i filluan bisedimet për formimin e qeverisë dhe kur pritet që së shpejti të shpallin një qeveri të re.

Është një fakt i padiskutueshëm që antagonizmat në spektrin politik shqiptar janë rritur që kur Aleanca e Shqiptarëve dhe Alternativa njoftuan se ata do të bojkotojnë punën e parlamentit me shpresën për të ndryshuar rrjedhën e politikës së përditshme. Në fund të fundit, Kasami ishte realist në atë që duhej të bënte për të mbijetuar në politikë. Tani, Bilall Kasami do të gëzojë qeverinë dhe përfitimet që vijnë nga politika, ndërsa të tjerët do të qëndrojnë në opozitë deri në zgjedhjet e ardhshme. (ISSDMaqedonia -@CSSDMacedonia)♣

[box type=”download” align=”aligncenter” ] Selim Ibraimi është një analist shqiptaro-amerikan i politikës ndërkombëtare dhe studiues i çështjeve të Ballkanit. Ai u diplomua për gazetari (BA). Ai mban një diplomë master në marrëdhëniet ndërkombëtare nga Universiteti Webster, Scott Air Force Base në Shtetet e Bashkuara. Ibraimi është doktorant në shkencat politike në Universitetin e Evropës Juglindore në Tetovë. Ai jeton dhe vepron në Shtetet e Bashkuara dhe Maqedoni. Ai është drejtor i Institutit për Studime të Sigurisë dhe Zhvillim – Maqedoni (ISSD). Ibraimi është autor i disa librave dhe botimeve për Ballkanin dhe rolin e fuqive të mëdha në rajon. Paqja e Ftohtë (10 vjet rikonfigurime gjeopolitike në Ballkan) -2016. Territori i luftës së heshtur (Trende dhe dinamika të reja gjeopolitike në Evropën Juglindore) -2018. Beteja vendimtare (Murtaja e ndryshimeve kufitare në Ballkan) -2019[/box]