SELIM IBRAIMI- Da li će vlada Zaeva i Ahmetia (II) biti reformistička? Danas je treći dan otkako su Zoran Zaev i Ali Ahmeti objavili vest da će formirati zajedničku vladu. Neki su bili srećni, a neki nisu. SAD su, kao što je poznato, igrale ključnu ulogu u formiranju vlade, ponovo spuštajući Ahmetija i Zaeva zbog stabilnosti i ruskog uticaja.

SAD su nemoćne protiv Rusije na Balkanu i u Makedoniji u polju dezinformacija i do sada nisu imune jer nisu pronašle lokalne aktere iz civilnih i ne-civilnih udruženja koji bi se borili protiv Moskve u Makedoniji. Prema tome, jedini način koji ostaje za Stejt Department i Ambasadu SAD u Skoplju je da utiču na formiranje proameričke i evropske koalicije.

Sada se fokusirajmo na to koliko će ova vlada biti reformistička. DUI je predstavio neka imena za Zaevu novu vladu, ali lista sadrži stara imena Ahmetijeve politike sa slabom reputacijom u biračkom tijelu. Dok je SDSM do neke mere ažurirao listu sa novim imenima. Bez spoljnog pritiska, vlada Zaev-Ahmeti (II) se ne može tako nazvati reformističkom

Ostale stranke koje učestvuju u ovoj koaliciji nemaju viziju u borbi za pravdu i vladavinu zakona, pa će je sahraniti SDSM i DUI. Ma koliko reformistička vlada mogla biti, može se videti DNK njihovih političkih profila.  Na jesen vlada ima mnogo posla i ne samo to, otvaranje poglavlja će trajati godinama i vladi su potrebni čisti ljudi koji će voditi integracione procese i diplomatiju sa susednim zemljama. (@CSSDMacedonia)

[box type=”download” align=”aligncenter” ]Selim Ibraimi je albansko-američki analitičar međunarodne politike i istraživač na balkanskim pitanjima. Diplomirao je žurnalistiku (BA). Magistrirao je međunarodne odnose sa Univerziteta Webster, Scott Air Force Base u Sjedinjenim Državama. Ibraimi je doktorski student političkih nauka na Univerzitetu Jugoistočne Evrope u Tetovu. Živi i radi u Sjedinjenim Državama i Makedoniji. On je direktor Instituta za sigurnosne studije i razvoj – Makedonija (ISSD). Ibraimi je autor više knjiga i publikacija o Balkanu i ulozi velikih sila u regionu. Hladni mir (10 godina geopolitičkih rekonfiguracija na Balkanu) -2016. Teritorija nijemog ratovanja (Novi trendovi i dinamika u Jugoistočnoj Evropi) -2018. Odlučna bitka (Kuga promena na granicama Balkana) -2019.[/box]