SELIM IBRAIMI- Prema medijima, lideri stranaka Ali Ahmeti i Zoran Zaevu ove će sedmice objaviti konačni sporazum pregovarački tim DUI-a i SDSM-a koji je duže od jedne nedelje dogovoren. Nije poznato šta će sporazum sadržavati, ali u albanskom političkom kampu DUI sa nekim bivšim opozicionim strankama Besa i DPA biće deo Zaeve politike u njegovom vladajućem mandatu. Pozicija premijera sa kojim se DUI takmičio u kampanji postala je deo političkog obračuna Ahmetija i Zaeva.

Vlada sastavljena od ovih stranaka može se smatrati stabilnom, ali ne toliko reformističkom zbog formata stranaka koje će učestvovati. Nijedna strana se ne može nazvati reformatorima u oblasti pravde i skoro su propale otkad je Gruevski napustio vlast. Ali što se tiče koalicije, Zaev je bio pragmatičan za ulazak u koaliciju sa DUI i druge albanske stranke koje su u ime albanskog biračkog tela pozvale.

Zaev je mnogo lakše upravljati sa DUI, Besom i DPA nego sa Savezom Albanaca Ziadina Sele zbog sukoba političkih koncepata. Spolja, tamo gde bi vlada Zaev-Ahmeti trebalo da dobije više bodova, gde će se zbog slabog kredibiliteta u polju pravde, nova vlada polako kretati i suočiti se sa sukcesivnim krizama, a takođe će ih kritikovati i međunarodna zajednica. Kao što smo ranije pisali, nova vlada pred sobom ima mnogo izazova. (@CSSDMacedonia)

 

[box type=”shadow” align=”aligncenter” ]Selim Ibraimi je albansko-američki analitičar međunarodne politike i istraživač na balkanskim pitanjima. Diplomirao je žurnalistiku (BA). Magistrirao je međunarodne odnose sa Univerziteta Webster, Scott Air Force Base u Sjedinjenim Državama. Ibraimi je doktorski student političkih nauka na Univerzitetu Jugoistočne Evrope u Tetovu. Živi i radi u Sjedinjenim Državama i Makedoniji. On je direktor Instituta za sigurnosne studije i razvoj – Makedonija (ISSD). Ibraimi je autor više knjiga i publikacija o Balkanu i ulozi velikih sila u regionu. Hladni mir (10 godina geopolitičkih rekonfiguracija na Balkanu) -2016. Teritorija nijemog ratovanja (Novi trendovi i dinamika u Jugoistočnoj Evropi) -2018. Odlučna bitka (Kuga promena na granicama Balkana) -2019.[/box]