Deputeti Haki Abazi në Uashington, pritet nga kongresistë amerikanë

Në ditën e parë të vizitës në Washington D.C, jam pritur poashtu në Kongresin Amerikan nga Kongresisti Jim Costa ka shkruar Haki Abazi në profilin e tij në Facebook.

“Biseda ishte e fokusuar në marrëdhëniet dhe partneritetin strategjik SHBA- Kosovë, dialogun Kosovë- Serbi, luftën e Rusisë në Ukrainë dhe domosdoshmërinë të qëndruarit të unifikuar e fitores së Ukrainës dhe botës perendimore kundër Putin”. Për më shumë se një orë kemi diskutuar nevojën për të parë qartazi rrjedhën e procesit të dialogut dhe ndikimin direkt për proceset integruese Euro- Atlantike për Kosovën.

“Kosova nuk mund të mbetet peng i mungesës së vullnetit të Serbisë për të respektuar fqinjët dhe mosheqjes dorë nga instrumentalizimi i minoritetit Serb kudo në rajon për të arritur objektivat e dominances në rajon dhe të qenurit dorë e zgjatur e Rusisë në rajonin e Ballkanit. Asociacioni i komunave me shumicë serbe dhe formimi sipas kërkesës së Serbisë do të thellonte tutje hendekun dhe problematizonte rolin e minoritetit Serb në Kosove si instrument politik e relegjioz i Begradit e që është në kundërshtim me funksionalitetin e shtetit të Kosovës.Andaj SHBA duhet që të ndihmojnë vendin tonë për të dalur nga kurthi ku është futur. Nuk mund të lejohet që Serbia e pa reformuar të jetë faktor bllokues i procesit të integrimit Evropian të rajonit”.

Sipas deputetit Abazi Kosova është rasti më i sukseshëm në historinë moderne të intervenimeve të shteteve demokratike. Do ishte mëkat dhe humbje shumë e madhe për botën demokratike sidomos tani kur e gjithë Evropa po ballafaqohet me pasojat e agresionit Rus në Ukraine, që Kosova të lihet peng i një procesi të cilin e ka sabotuar Serbia që të blejë kohe dhe të mos përmbushë obligimet ndërkombëtare.

James Manuel Costa ka përfaqësuar Luginën e San Joaquin në Dhomën e Përfaqësuesve të Shteteve të Bashkuara që nga viti 2005. Costa përfaqëson Distriktin e Kongresit të 21-të të Kalifornisë, i cili përfshin pjesë të qarqeve Fresno dhe Tulare. Një bir i emigrantëve portugez nga Ishujt Azores, ai u rrit në një fermë qumështore në zonën e Kearney Park të Fresnos dhe është një fermer familjar i brezit të tretë në Luginën e San Joaquin. Costa është një produkt i shkollave të Qarkut Fresno, një student i shkollës së mesme San Joaquin Memorial dhe Universiteti Shtetëror i Kalifornisë, Fresno.

Si anëtar i Kongresit, Costa ka aplikuar prejardhjen e tij bujqësore për të luftuar për ujin, bujqësinë, kujdesin shëndetësor dhe ekonominë. Në këto kapacitete, ai ka mbrojtur bujqësinë e Kalifornisë, ka përmirësuar ruajtjen e ujit, ka riparuar infrastrukturën kritike dhe ka mbrojtur një mbrojtje të fortë kombëtare për të na mbajtur të sigurt nga kërcënimet këtu brenda dhe jashtë vendit.

Përpjekjet e tij në Kongres janë njohur nga organizata si Federata Amerikane e Byrosë Bujqësore, Dhoma e Tregtisë e SHBA-së dhe Organizata Kombëtare për Ndihmën e Viktimave. Costa është i përkushtuar për të ndërtuar një komb më të fortë për fëmijët tanë dhe për të mbrojtur të ardhmen e demokracisë sonë për brezat që do të vijnë. https://www.facebook.com/haki.abazi