Daniel Shure:”Izraeli dhe Kosova kanë marrëdhënie të mira dhe njerëzit kanë respekt të jashtëzakonshëm…”

Intervistë me z. Daniel Shure, ish kryetar i Dhomës së Tregtisë  Sh.B.A.-Izrael në Çikago. Intervistoi Selim Ibraimi nga ISSDMaqedonia.

 

  • Izraeli dhe Kosova kanë marrëdhënie të mira dhe njerëzit kanë respekt të jashtëzakonshëm të ndërsjellë dhe natyrisht të gjithë izraelitët dhe hebrenjtë në përgjithësi po bëhen shpejt të informuar për rolin e popullit shqiptar dhe rolin e ‘Besës’ në shpëtimin e jetës së hebrejve. Çështja e njohjes është një çështje e shtetit dhe jo në vlerësimin tonë, por sigurisht që ne do të dëshironim ta shohim që të ndodhë së shpejti dhe besojmë se do të ndodhë.

 

ISSDMaqedonia: Z. Daniel Shure si ish-President i Dhomës së Tregtisë  Sh.B.A.-Izrael , cilat kanë qenë prioritet e Dhomës së Tregtisë?

Daniel Shure: Prioritetet e Dhomës së Tregtisë Amerikano – Izraelite, janë të ndihmojnë në rritjen e tregtisë dypalëshe midis Izraelit dhe Sh.B.A-ve dhe në veçanti të Çikagos.

ISSDMaqedonia: Çfarë lloj ndikimi ka organizata juaj në qeverinë izraelite dhe politikën e jashtme të SHBA-së?

Daniel Shure: Ne synojmë të ndihmojmë për të bërë më të lehtë për kompanitë nga dy rajonet tona të angazhohen në tregti. Atë  lloj ndikimi që kemi është i lidhur drejtpërdrejt me tregtinë bilaterale dhe ne nuk përfshihemi në politikë përveç se për të mbështetur tregtinë.

ISSDMaqedonia: Shteti i Izraelit ende nuk e ka njohur Kosovën. Pse?

Daniel Shure: Izraeli dhe Kosova kanë marrëdhënie të mira dhe njerëzit kanë respekt të jashtëzakonshëm të ndërsjellë dhe natyrisht të gjithë izraelitët dhe hebrenjtë në përgjithësi po bëhen shpejt të informuar për rolin e popullit shqiptar dhe rolin e ‘Besës’ në shpëtimin e jetës së hebrejve. Çështja e njohjes është një çështje e shtetit dhe jo në vlerësimin tonë, por sigurisht që ne do të dëshironim ta shohim që të ndodhë së shpejti dhe besojmë se do të ndodhë.

ISSDMaqedonia: Shumë qytetarë hebrenj gjatë Luftës së Dytë Botërore, për shkak të persekutimit nga nazistët, u strehuan dhe gjetën strehë te familjet shqiptare në Shqipëri, Maqedoni dhe Kosovë. Sa të rëndësishme janë këto fakte për qeverinë izraelite në formulimin e politikave të jashtme ndaj kombeve miqësore të shtetit të Izraelit?

Daniel Shure: Do të ishte gabim që Dhoma e Tregtisë  Amerikano- Izraelite, të spekulojë se si qeveria e Izraelit formulon politikën e jashtme. Sidoqoftë, hebrenjtë në të gjithë botën gjithnjë e më shumë njohin kontributet e shqiptarëve dhe dëshirojnë t’u kthejnë atyre. Ne në Çikago, përpiqemi të përdorim njohuritë tona si të ndihmojmë që të gjithë njerëzit, çifutët dhe jo hebrenjtë të njihen me historinë dhe ne përpiqemi të ndihmojmë miqtë tanë shqiptarë të realizojnë qëllimet e tyre.

ISSDMacedonia; Cila është e ardhmja e marrëdhënieve midis shqiptarëve në Ballkan dhe shtetit të Izraelit?

Daniel Shure: Do të jetë gjithçka mirë. Popullata e re, e arsimuar dhe teknologjike e truallit në Ballkan tashmë po punon krah për krah me bizneset izraelite në shumë industri, duke përfshirë lojrat, kodimin, monedhën krypto (digjitale). Me Izraelin dhe vendet e Ballkanit të gjithë në mënyrë të vendosur janë të lidhur me Perëndimin dhe duke shkëmbyer aspirata të zakonshme ekonomike dhe politike, ne do të shohim bashkëpunim me shtresa të shumta. (ISSDMaqedonia- @ CSSDMacedonia)

 

[box type=”shadow” align=”aligncenter” ]Daniel Shure is President of ‘Be Shure International’, a consumer products consulting company, and Be Shure International Advisory, a government relations consulting company. Upon earning an MBA at Cornell University Shure started his career in Brand Management at Procter & Gamble in Cincinnati, OH. He then moved on to managing, owning, and serving on the Board of Directors of companies, both public and private in the Toy, Gift, Hardware, Housewares, and Craft industries, including Home Products International and Wolfcraft U.S.A. While CEO of Strombecker Corporation. Shure spent significant time leading the toy industry’s efforts in D.C. and state capitols regarding toy gun legislation. Shure has led Civic organizations in Chicago including Chicago Sister Cities International where he chairs Chicago’s Sister City relationship with Petach Tikva, Israel, and has, in the past served as Director of the Jewish United Fund of Metropolitan Chicago, President of Jewish National Fund, Chicago; and President of the America Israel Chamber of Commerce, Chicago amongst others.[/box]