A ishte Rusia e Kievit (Kievan Rus) një shtet rus, ukrainas apo bjellorus?

Etnitë moderne ruse, ukrainase dhe bjelloruse u lindën nga Rusia e Kievit, e cila në vetvete ishte një shtet më gjenerik sllavo lindor në kufijtë lindorë të Evropës. Përpara se mongolët të pushtonin zonën, në thelb ishin katër rajone të dallueshme të popujve sllavë:

  • Novgoroda dhe fshatrat përreth – ky rajon ishte shumë larg në veri dhe shumë i ftohtë për mongolët për të hyrë në të. Ata nuk e pushtuan këtë zonë, megjithëse disa burime thonë se ata bënë që sundimtarët vendas t’i paguanin haraç kanit mongol. Popullsia sllave këtu ishte kryesisht e paprekur.
  • Moska dhe rajoni i quajtur Vlladimir-Suzdal– ky rajon ishte më në jug dhe pak më afër Perandorisë Mongole, por mongolët ende nuk ishin në gjendje ta kontrollonin plotësisht atë. Megjithatë, ata përfunduan duke shkatërruar keq qytetin. Në fund të ditës, Duka i Madh i Moskës ishte ende i detyruar t’i paguante haraç Perandorisë Mongole. Kjo zgjati deri rreth viteve 1480, kur Moska fitoi plotësisht pavarësinë nga mongolët dhe themeloi Dukatin e Madh të Moskës. Banorët e Moskës ishin sllavë lindorë ashtu si në Novgorodë. Ky shtet i ri në Moskë përfundoi duke integruar të gjithë Novgorodën dhe fshatrat përreth dhe përfundoi duke formuar etninë moderne ruse pasi Moska u bë kryeqyteti i ri i Perandorisë Ruse. Me fjalë të tjera, Novgoroda dhe Moska u bashkuan për të formuar Rusinë.
  • Kievi dhe fshatrat përreth – ky rajon ishte shumë më i lehtë dhe i dobishëm për mongolët për t’u pushtuar, pasi ndodhej në një vend më jugor në krahasim me Novgorodën dhe Moskën dhe ndodhej në një rrugë të rëndësishme tregtare historike. Në 1240, sundimtari mongol Batu Khan përfundoi shkatërrimin total të Kievit, i cili mbante rreth 100 mijë njerëz para pushtimit. Sllavëve këtu iu desh shumë më tepër kohë për të formuar vërtetë identitetin e tyre etnik, pasi ata u pushtuan vazhdimisht nga të gjitha anët, fillimisht nga Polonia-Lituania, dhe më pas nga rusët e Moskës dhe Novgorodit. Rreth vitit 1800, banorët sllavë të Kievit (të cilët u bënë pjesë e Perandorisë Ruse) formuan identitetin modern ukrainas.
  • Lituania– Lituania ishte shumë më e madhe në mesjetë sesa sot. Popullsia e saj përbëhej kryesisht nga popuj balltikë, por kishte edhe një popullsi të madhe sllave në kufijtë e saj lindorë. Lituania gjithashtu duhej t’u paguante haraç mongolëve, por banorët e saj sllavë në kufijtë lindorë të mbretërisë së shpejti u bënë pjesë e Rusisë dhe formuan etninë bjelloruse.

Pas largimit të mongolëve, mbeten vetëm tre grupe kryesore:

  • Rusët me rrethinën e Novgorodës dhe Moskës
  • Ukrainasit -Kievi
  • Bjellorusët në kufijt lindor të Polonisë dhe Lituanisë

Raporti i fituar nga mjetet e Inteligjencës Artificiale (AI), tregon se Rusia e Kievit ishte thjesht një shtet i përgjithshëm sllav që ekzistonte në Evropën Lindore. Etnitë moderne ruse, ukrainase dhe bjelloruse nuk ekzistonin fare deri rreth dy ose tre shekuj pasi mongolët e shkatërruan Rusinë e Kievit. Rusia e Kievit ishte një federatë politike mesjetare që ekzistoi nga (862-1242). Ndodhej në Bjellorusinë e sotme, Ukrainë dhe një pjesë të Rusisë. Rusia e Kievit ishte shteti i parë sllav lindor dhe arriti kulmin e tij në fillim deri në mesin e shekullit të 11-të. Rusia e Kievit konsiderohet si paraardhësi kulturor i kombeve moderne të Bjellorusisë, Rusisë dhe Ukrainës. Emri “Kievan Rus” vjen nga ai që është tani kryeqyteti i Ukrainës. Rusia e Kievit u themelua në shekullin e nëntë nga tregtarët luftëtarë vikingë nga Skandinavia. Këta tregtarë, të quajtur edhe Varangianë ose Rus, u përzien me popullsinë vendase sllave- lindore. Në vitin 988, Princi i Madh Vollodimiri i Kievit e pranoi krishterimin nga Bizanti dhe Rusia u bë pjesë e botës së krishterë ortodokse. Etnitë ruse dhe ukrainase filluan të formoheshin pas pushtimit mongol të Rusisë jugore. Emri Ukrainë do të thotë “vend kufitar” dhe pasqyron vendndodhjen e saj në kufijtë e shteteve të tjera. (Materiali u përgatit nga S. I.)

Koment: Që nga viti 2014 dhe shkurti i 2022, kur Rusia e pushtoi Ukrainën, debati ka shkuar lart e poshtë për rajonin se kush u vendos për herë të parë në këtë pjesë të Evropës Lindore. Lufta mund të mos përfundojë kurrë nëse të gjithë aktorët insistojnë në 1000 vitet e zhvillimeve në atë pjesë të Evropës. Të gjitha kombet kanë të drejtë të ekzistojnë dhe të përparojnë sipas ligjeve.

Burime:

Plokhy, Serhii. The Origins of the Slavic Nations: Premodern Identities in Russia, Ukraine, and Belarus. N.p.: Cambridge University Press, 2006.

Ward, Christopher J.., Thompson, John M.. Russia: A Historical Introduction from Kievan Rus’ to the Present. United Kingdom: Taylor & Francis, 2021.