70 vjet pas vdekjes së Stalinit, (5 mars 1953) trashëgimia polarizuese vazhdon

Qytetarë rusë u mblodhën në Sheshin e Kuq të Moskës më 5 mars për të festuar 70-vjetorin e vdekjes së diktatorit sovjetik Xhozef Stalin. Njeriu që e ktheu Bashkimin Sovjetik nga një vend i prapambetur në një superfuqi botërore me kosto të paimagjinueshme njerëzore.

Xhozef Stalini (1879-1953)

Stalini lindi në një familje jofunksionale në një fshat të varfër në Gjeorgji. I plagosur përgjithmonë nga një luftë, me linë dhe me një krah të lehtë të deformuar, Stalini ndihej gjithmonë i trajtuar padrejtësisht nga jeta, dhe kështu zhvilloi një dëshirë të fortë, romantike për madhështi dhe respekt, e kombinuar me një brez mendjemprehtë të ftohtësisë. Ai gjithmonë ndiente një ndjenjë inferioriteti përpara intelektualëve të arsimuar dhe veçanërisht nuk u besonte atyre.
I dërguar nga nëna e tij në seminarin në Tiflis (tani Tbilisi), kryeqyteti i Gjeorgjisë, për të studiuar për t’u bërë prift, Stalini i ri nuk e përfundoi kurrë arsimin e tij dhe përkundrazi u tërhoq plotësisht në qarqet aktive revolucionare të qytetit. Asnjëherë një polemist apo orator i zjarrtë intelektual si Lenini apo Trocki, Stalini u specializua në aktivitetin revolucionar, duke rrezikuar arrestimin çdo ditë duke ndihmuar në organizimin e punëtorëve, duke shpërndarë literaturë ilegale dhe duke grabitur trena për të mbështetur kauzën, ndërsa Lenini dhe librat e tij miqtë jetonin të sigurtë jashtë vendit dhe shkruanin artikuj të zgjuar për gjendjen e rëndë të klasës punëtore ruse. Ndonëse Lenini e konsideronte fyese turpësinë e Stalinit ndonjëherë, ai e vlerësoi besnikërinë e tij dhe e emëroi pas Revolucionit në poste të ndryshme udhëheqëse me prioritet të ulët në qeverinë e re sovjetike.

Në vitin 1922, Stalini u emërua në një post tjetër të tillë, si Sekretar i Përgjithshëm i Komitetit Qendror të Partisë Komuniste. Stalini e kuptoi se “kuadrot janë gjithçka”: nëse kontrollon personelin, kontrollon organizatën. Ai përdori me zgjuarsi pozicionin e tij të ri për të konsoliduar pushtetin pikërisht në këtë mënyrë – duke kontrolluar të gjitha emërimet, duke vendosur axhenda dhe duke lëvizur rreth stafit të partisë në një mënyrë të tillë që përfundimisht të gjithë ata që llogaritnin për ndonjë gjë t’i detyroheshin atij pozicionin e tyre. Në kohën kur bërthama intelektuale e partisë kuptoi se çfarë kishte ndodhur, ishte tepër vonë – Stalini kishte në vend njerëzit e tij (kryesisht mediokër), ndërsa Lenini, i vetmi person me autoritetin moral për ta sfiduar atë, ishte në shtratin e vdekjes dhe i paaftë pas një sërë goditjesh, dhe përveç kësaj, Stalini madje kontrollonte se kush kishte akses te lideri. Sekretari i Përgjithshëm i partisë u bë udhëheqësi de fakto i vendit.

Pas vdekjes së Leninit në 1924, Stalini shkoi në mënyrë metodike duke shkatërruar të gjithë liderët e vjetër të partisë, duke përfituar nga dobësia e tyre për të qëndruar në parimin misterioz intelektual, thjesht për t’i përçarë dhe pushtuar ata. Në fillim këta persona u hoqën nga postet e tyre dhe u internuan jashtë vendit. Më vonë, kur e kuptoi se gjuhët dhe stilolapsat e tyre të mprehta ishin ende të afta të luftonin kundër tij edhe nga larg, Stalini ndërroi taktikë, duke kulmuar në një mbretërim të gjerë terrori dhe gjykime spektakolare në vitet 1930, gjatë të cilave baballarët themelues të Bashkimit Sovjetik u demaskuan një nga një si “armiq të popullit” që gjoja kishin qenë gjithmonë në shërbimin e shërbimeve të inteligjencës kapitaliste dhe të pushkatuar në mënyrë të përmbledhur. Veçanërisht i bezdisshëm Leon Trotsky, i cili vazhdoi të dënonte Stalinin nga Mexico City pas mërgimit të tij në 1929, u desh të heshtej një herë e përgjithmonë me një vrimë akulli në vitin 1940. Spastrimet, ose “shtypjet” siç njihen në Rusi, u zgjeruan. shumë përtej elitës së partisë, duke arritur deri në çdo qelizë lokale të partisë dhe pothuajse në të gjitha profesionet intelektuale, pasi çdokush me arsim të lartë dyshohej se ishte një kundërrevolucionar i mundshëm. Kjo e varfëroi fuqinë e trurit të Bashkimit Sovjetik dhe e la Stalinin si forcën e vetme intelektuale në vend –një ekspert në pothuajse çdo përpjekje njerëzore.

I shtyrë nga ndjenja e tij e inferioritetit, të cilën ai e projektoi në vendin e tij në tërësi, Stalini ndoqi një politikë ekonomike të mobilizimit të të gjithë vendit për të arritur qëllimin e industrializimit të shpejtë, në mënyrë që të mund të qëndronte krah për krah me fuqitë kapitaliste. Për këtë qëllim, ai kolektivizoi me forcë bujqësinë (një nga qëndrimet kryesore të politikës së bolshevikëve në vitin 1917 ishte dhënia e tokës fshatarëve; kolektivizimi ua mori përsëri dhe efektivisht i reduktoi përsëri në statusin e bujkrobërve), themeloi Planin 5 vjeçar të koordinojë të gjitha investimet dhe prodhimin në vend, dhe ndërmori një program masiv të ndërtimit të industrisë së rëndë. Edhe pse Bashkimi Sovjetik mburrej se ekonomia po lulëzonte ndërkohë që bota kapitaliste po përjetonte Depresionin e Madh, dhe nxitja e tij e industrializimit arriti të krijonte me shpejtësi një infrastrukturë industriale ku dikur nuk kishte pasur asnjë, fakti është se e gjithë kjo u bë me kosto të tepruara. në jetët njerëzore.

Masa të tilla si shpronësimi i dhunshëm, zhvendosja e detyruar dhe vrasja e fshatarëve më të suksesshëm si elementë kundërrevolucionarë dhe arrestimi i miliona qytetarëve të pafajshëm çuan në miliona vdekje të panumërta. nga uria më e keqe e krijuar nga njeriu në historinë njerëzore dhe në kampet e Gulag.

Ndërsa retë e luftës po mblidheshin në horizont në vitin 1939, Stalini mendoi se kishte bërë një grusht shteti duke arritur një pakt mossulmimi me Hitlerin, në të cilin ata ranë dakord të ndanin Poloninë dhe më pas ta linin njëri-tjetrin të qetë. Stalini besonte aq fort se ai dhe Hitleri kishin një mirëkuptim sa nuk pranoi të dëgjonte paralajmërimet e këshilltarëve të tij ushtarakë në 1941 se Wehrmacht po grumbullohej për një sulm dhe spastroi cilindo që guxonte të shprehte një blasfemi të tillë. Si rezultat, kur erdhi sulmi, ushtria sovjetike ishte plotësisht e papërgatitur dhe pësoi disfata të tmerrshme, ndërsa Stalini i kaloi ditët e para pas sulmit i izoluar në zyrën e tij i tronditur. Për shkak se ushtria ishte pastruar nga mendjet e saj më të mira në mesin e viteve 1930, u desh pak kohë dhe shumë jetë, përpara se sovjetikët të ishin në gjendje të rigrupoheshin dhe të bënin një mbrojtje të besueshme. Deri atëherë, e gjithë Ukraina dhe Bjellorusia ishin në duart e gjermanëve, Leningradi ishte i rrethuar dhe i rrethuar, dhe artileria naziste ishte ngulitur vetëm disa milje larg Kremlinit. Pas përpjekjeve heroike nga ana e të gjithë vendit, batica përfundimisht u kthye në Stalingrad në vitin 1943, dhe së shpejti Ushtria e Kuqe fitimtare po çlironte vendet e Evropës Lindore – përpara se amerikanët të kishin filluar të përbënin një sfidë serioze për Hitlerin nga në perëndim me pushtimin e Ditës D.

Gjatë konferencave të Teheranit, Jaltës dhe Potsdamit, Stalini u tregua një negociator i denjë me njerëz si Rosevelti dhe Çerchilli dhe arriti të rregullonte që vendet e Evropës Lindore, të cilat ishin çliruar nga Ushtria e Kuqe, të mbeten në sferën e ndikimit sovjetik. , si dhe sigurimin e vendin e tij në OKB-në e sapoformuar. Bashkimi Sovjetik ishte tani një superfuqi e njohur botërore, me selinë e vet të përhershme në Këshillin e Sigurimit dhe respektin që Stalini kishte dëshiruar gjatë gjithë jetës së tij. Megjithatë, ai nuk kishte mbaruar. Ushtarët dhe refugjatët e kthyer u arrestuan dhe ose u pushkatuan ose u dërguan në kampet e punës si tradhtarë, kombësi të tëra që ishin dëbuar gjatë luftës, gjithashtu si tradhtarë, nuk u lejuan të ktheheshin në shtëpitë e tyre dhe në 1953, një komplot për të vrarë Stalinin gjoja u zbulua në Kremlin. Një spastrim i ri dukej i pashmangshëm dhe u ndërpre vetëm nga vdekja e Stalinit. Ai mbeti një hero për popullin e tij deri në fjalimin e njohur “të fshehtë” të Hrushovit në një Kongres të partisë në vitin 1956, në të cilin veprimet e Stalinit, të paktën për sa i përket rrëmbimit të pushtetit në vetë partinë, u denoncuan. (@ISSDMacedonia)

https://www.pbs.org/redfiles/bios/all_bio_joseph_stalin.htm