Sticky

By: Vudi Xhymshiti Date: March 22, 2024 In a dynamic and intricate geopolitical landscape, the role of international envoys often transcends mere diplomacy, becoming a critical fulcrum in maintaining a balance between historical adversaries. This delicate equilibrium is presently under scrutiny in the Balkans, where the actions of U.S. envoyContinue Reading

Sticky

Selim Ibraimi- The president of the Bosnian Serbs, Milorad Dodik, in an extraordinary speech in the Parliament of Republika Srpska, has openly threatened to secede from the Federation of Bosnia and Herzegovina (BiH). He has denied the Srebrenica massacre, demanded the expulsion of Western diplomats, and many other threats thatContinue Reading

Sticky

Nga Dr Sadri RAMABAJA- SHBA-të dhe partnerët real të tyre në Ballkan [Shqipëria politike, Republika e Kosovës, gjithësesi edhe Maqedonia e Veriut dhe Mali i Zi], kanë nevojë për një politikë të jashtme që fokusohet në interesat thelbësore të SHBA-ve në rajon, duke rivlerësuar edhe interesat jetike të partnerëve. Deep state dhe keqpërdorimi i tij NjëContinue Reading

Sticky

Nga Blerim Abedini, Instituti për Studime të Sigurisë dhe Zhvillim– Palët e interesuara rajonale të sigurisë kibernetike nuk e konsiderojnë Ballkanin Perëndimor si objektivin kryesor të ndonjë aktori të veçantë kërcënimi. Pra, krimi kibernetik shpesh paraqitet si dorë e zgjatur e qeverisë për konfrontime politike. Sulmet kibernetike në Ballkan tregojnëContinue Reading

Sticky

Ramazan Bekteshi, Uashington- Ka kohë që emisari amerikan G. Escobar është në përplasje me Qeverinë e Kosovës. Ai me çdo kusht do që kërkesat e tij të plotësohen edhe atëherë kur s’është racional dhe i arsyeshëm, duke e gjet palën kosovare në pozitë më të dobët, jo për shkak tëContinue Reading

Sticky

The optimists argue that the era of identity politics is over. They believed that after the fall of the Berlin Wall in 1989, identity-related issues would disappear and Europe would live in peace. However, recent events, such as the war in Ukraine, conflicts among EU member states, and rising tensions in the Balkans, show that the struggle to define identity continues.Continue Reading