Vuçiçi nuk mund të japë garanci për ruajtjen e neutralitetit në raport me Rusinë dhe vendet perëndimore

Nuk mund të bëjmë shumë pa Evropën, tha presidenti i Republikës së Serbisë, Aleksandar Vuçiq, për RTS-në. Kreu i vendit deklaroi se “nuk ka rrugë tjetër dhe zgjedhje të madhe”. Vuçiq tha se Serbia po përpiqet dhe mund të jetë ende e pavarur. Megjithatë, shteti ballkanik nuk mund të japë garanci për ruajtjen e neutralitetit në raport me Rusinë dhe vendet perëndimore. Serbia nuk ka dëshirë të anëtarësohet as në vendet e Aleancës së Atlantikut të Veriut (NATO) dhe as në Organizatën e Traktatit të Sigurisë Kolektive (CSTO), tha Aleksandar Vuçiq, duke theksuar se “deri më tani po funksionon”. Sa i përket veprimeve të mëtejshme, do të ishte marrëzi të premtonim diçka. “Kjo nuk është serioze, joreale, e papërgjegjshme”, tha presidenti serb. Më 5 prill 2023, Ministria e Mbrojtjes e Serbisë njoftoi mbajtjen e stërvitjeve tradicionale ushtarake “Ujku i Platinit” në bazën “Jug” afër qytetit të Bujanocit nga data 16 deri më 30 qershor me shtetet partnere. Që nga viti 2014, Beogradi ka zhvilluar manovra me ushtrinë e Hungarisë, Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Greqisë, Francës, Bullgarisë, Rumanisë dhe disa vendeve joanëtare të NATO-s të ish-Jugosllavisë. Megjithatë, më 27 shkurt 2022, qeveria serbe vendosi të shtyjë stërvitjet me partnerët e huaj.