Sela i Gashi suočavaju se sa izazovima sprečavanja fragmentacije i raspada stranaka!

Selim Ibraimi- 

Visoki partijski zvaničnici Afrim Gashi “Alternativa” iz Tetova podneli su ostavke na sva stranačka mesta kao ogranci Tetova zbog nepoštovanja članstva od strane centralnog rukovodstva Gašijeve stranke. Ubrzo pre parlamentarnih izbora u Makedoniji u julu, zvaničnik ogranka “Savez Albanaca” u Tetovo Altrim Mamuti, podneo je ostavku na mesto predsednika ogranka Tetovo zbog pobune unutar stranke. Ove izjave je kasnije osporilo najviše rukovodstvo Selvsove stranke. Pridružio se stranci “Besa”, maloj i lojalnoj stranci u koaliciji i u vladi sa Zoranom Zaevom, SDSM, bivšom komunističkom partijom Makedonije.

Takođe bivša viša članica predsedništva i bivša zamenica ministra spoljnih poslova u prvoj vladi Zaeva, Arta Toci, podnela je ostavku iz Foruma albanskih žena Savez Albanaca. Sva ova dešavanja ukazuju na to da Sela i Gashi treba da izvrše unutrašnje reforme u stranci i osluškuju glas partijskih ogranaka i podgrana kako bi preživeli do sledećih izbora.

Ne postoji drugi izbor, nego da se otvore stranke, inače je njihov kolaps i fragmentacija neizbežan. Kao što je poznato, politika je konkretan interes, pa Sela i Gashi moraju razmišljati o tome kako ovu politiku pretvoriti u dobrobit građana i njihovih članova. Štaviše, pandemija će verovatno razbiti stranke bez jake vizije, finansija i organizacije, i naravno bez poruke javnosti.

Vreme je da oboje spreče njihov pad u politici. Stranka Ziadina Selea “Savez Albanaca” i  “Alternativa” Afrima Gashija osvojili su ukupno 12 mesta na poslednjim parlamentarnim izborima u julu i dalje su u koaliciji. (ISSDMaqedonia- @CSSDMacedonia )

[box type=”download” align=”aligncenter” ] Selim Ibraimi  je albansko-američki analitičar međunarodne politike i istraživač na balkanskim pitanjima. Diplomirao je žurnalistiku (BA). Magistrirao je međunarodne odnose sa Univerziteta Webster, Scott Air Force Base u Sjedinjenim Državama. Živi i radi u Sjedinjenim Državama i Makedoniji. On je Direktor Instituta za Sigurnosne Studije i Razvoj – Makedonija (ISSDM). Ibraimi je autor više knjiga i publikacija o Balkanu i ulozi velikih sila u regionu. Hladni mir (10 godina geopolitičkih rekonfiguracija na Balkanu) -2016. Teritorija nijemog ratovanja (Novi trendovi i dinamika u Jugoistočnoj Evropi) -2018. Odlučna bitka (Kuga promena na granicama Balkana) -2019.[/box]