Me qasje kundër BE-së në modifikime dhe marrëveshje

SELIM IBRAIMI (Sh.B.A.) – Gjykata Kushtetuese e Kosovës vendosi që t’i japë të drejtë presidentit Hashim Thaçi rreth dekretit për mandatarin e Qeverisë. Rrjeti i gazetarisë hulumtuese ‘BIRN’ ka zbuluar se në vitin 2019 Ministria e Integrimeve Europiane e Kosovës ka paguar 168,000 mijë euro një kompanie me qendër në Paris që të promovojë idenë se “modifikimi i territorial” mund të jetë një zgjidhje në dialogun Kosovë-Serbi. Zhvillimi tjetër që shkon në dëm të Kosovës është kundërshtimi apo qasja anti BE i presidentit të Kosovës.

###

“Personalisht, si president, do t’u përgjigjem ftesave për të marrë pjesë në samitet e organizuara nga Merkel ose Makron, por nuk jam i gatshëm të marr pjesë në procesin e negociatave të lehtësuara nga Lajçak,” deklaroi presidenti i Kosovës Hashim Thaçi.

Përfaqësuesja gjermane në PE Viola von Cramon në rrjetin Twitter shkruajti: “Një drejtues i përgjegjshëm duhet të flasë me negociatorët ndërkombëtarë, nuk është një zgjedhje personale. Miroslav Lajçak ka vërtetuar se ai është duke punuar për negociatat e orientuara drejt rezultateve. Për çfarë është më e rëndësishme për Hashim Thaçin?” https://twitter.com/ViolavonCramon/status/1265545809631870977?s=20

Në një artikull të përbashkët për gazetën KD të Prishtinës, ministri i Jashtëm Francez Le Drian dhe ministri i Jashtëm i Gjermanisë Maas për situatën në Ballkanin Perëndimor dhe marrëdhëniet midis Serbisë dhe Kosovës kanë shkruar se së bashku me Serbinë dhe Kosovën, ne jemi të vendosur për të zgjidhur të gjitha pengesat e mbetura.

“Situata e pazgjidhur midis të dy vendeve mbetet një faktor destabilizues për tërë Ballkanin Perëndimor dhe si një çështje e tillë europiane e sigurisë ajo pengon zhvillimin e nevojshëm ekonomik dhe pengon përparimin politik. Për këtë qëllim, shtetet anëtare të BE-së emëruan një nga diplomatët Mirosllav Lajçak, si Përfaqësues Special për dialogun midis Beogradit dhe Prishtinës dhe për çështje të tjera rajonale”.

Franca dhe Gjermania janë të gatshëm ta mbështesin atë dhe ekipin e tij me të gjithë potencialin tonë politik, diplomatik dhe ekonomik. Në prill të vitit 2019, Kancelarja Merkel dhe Presidenti Makron ftuan udhëheqësit e rajonit në një samit në Berlin. Tani që Miroslav Lajçak ka marrë detyrën, është koha që dialogu të rindizet. Qëllimi duhet të jetë arritja e një marrëveshje të qëndrueshme, gjithëpërfshirëse, ligjërisht detyruese midis Beogradit dhe Prishtinës që zgjidh të gjitha çështjet e hapura dhe kontribuon në stabilitetin rajonal. Presidenti Makron ka deklaruar gatishmërinë e tij për të mbajtur një samit të dytë në Paris. Sidoqoftë, gatishmëria për dialog është një parakusht për këtë. “Ne jemi të vetëdijshëm për pyetjet e shumta të hapura që duhet të zgjidhen para se të arrihet një marrëveshje. Nuk ka rrugë të shkurtër dhe asnjë rregullim të shpejtë. Një qasje serioze kërkon negociata të strukturuara mirë, të thella, me BE-në si një ndërmjetës i ndershëm. Nevojiten më shumë ndërmjetësim dhe vendosmëri politike – diçka që mund të prisni nga Mirosllav Lajçak dhe ekipi i tij – me mbështetjen e Përfaqësuesit të Lartë Borrell, si dhe të Berlinit dhe Parisit”. https://www.auswaertiges-amt.de/en/newsroom/news/maas-le-drian/2343952?fbclid=IwAR2JSA8cFAZ2qGR3dL3LwS2t_gEnHs98d6RCEcnR0IzR7QUzK8kbsE9U924

Në këtë linjë, përfaqësuesi amerikan për Ballkanin Metju Palmer në Uashington tha: “Kosovës i duhet një qeveri. Ne po presim për vendimin e Gjykatës Kushtetuese që do t’i hapte rrugën zgjidhjes së çështjeve që kanë të bëjnë me formimin e qeverisë. Dua të nënvizoj se Shtetet e Bashkuara nuk duan të ndikojnë procesin në asnjë mënyrë, nuk duam të zgjedhim qeverinë e re të Kosovës, nuk kemi favorit, nuk mbajmë anë. Ajo çfarë duam të shohim është një proces që është i mbështetur në Kushtetutën e Kosovës dhe kuadrin ligjor të Kosovës, që prodhon një qeveri që është përfaqësuese dhe ka fuqi të angazhohet në procesin e bisedimeve”.

Në një deklaratë të lëshuar nga Ambasada Amerikane në Kosovë thuhet se Shtetet e Bashkuara u bëjnë thirrje të gjitha institucioneve dhe partive politike të zbatojnë vendimin e sotëm dhe të gjitha vendimet e Gjykatës Kushtetuese të Kosovës. Ne kërkojmë nga të gjithë liderët të punojnë së bashku për një tranzicion të rregullt në interes të paqes, stabilitetit dhe prosperitetit për të gjithë popullin e Kosovës. https://xk.usembassy.gov/may28st/

Analizë

Me vendimin e Gjykatës Kushtetuese hapet mundësia e marrëveshjes Kosovë -Serbi gjithnjë duke pritur palën serbe e cila duhet ta përfundojë procesin zgjedhorë. Kosova nga vendimi i Gjykatës del e përçarë dhe e pauinifikuar.

Deri në marrëveshjen përfundimtare, ShBA dhe BE bashkë me spektrin politik në Prishtinë, kanë kohë të koordinohen dhe të gjejnë forma të reja të bashkëpunimit duke u pajtuar rreth një plani të ri e cila do të mund të shpie drejt marrëveshjes historike. Uashingtoni zyrtar nuk e trajton Serbinë si në vitin 1999 dhe tek Beogradi zyrtarë sheh një Serbi tjetër. Qeveria aktuale e Kosovës bëri punë të mirë me menazhimin e COVID-19 dhe tregoi lëvizje pozitive në ligjin e së drejtës.

Mirëpo bazuar në vendimin e Gjykatës Kushtetuese, politika e Kosovës mbetet po e njëjta dhe nuk arriti të bëjë hapa të sigurtë në shtet ndërtimin dhe fuqizimin e Kosovës jashtë dhe brenda.

Kosova ka gjasa të rrëshqasë drejt shtetit të dështuar dhe për shumë vite me tensione të brendshme në rast se marrëveshja serbo-kosovare nuk do të miratohet nga të gjitha palët e konfrontuara. (ISSDMaqedonia-@CSSDMacedonia)