Warning: Declaration of tie_mega_menu_walker::start_el(&$output, $item, $depth, $args, $id = 0) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $data_object, $depth = 0, $args = NULL, $current_object_id = 0) in /home2/gtunionm/cssd-ngo.org/wp-content/themes/jarida/functions/theme-functions.php on line 1854
Militarizimi i Europës Juglindore, një rrezik i përhershëm për Maqedoninë Veriore | ISSD
Home / PROGRAMMES / Conflict Studies / Militarizimi i Europës Juglindore, një rrezik i përhershëm për Maqedoninë Veriore

Militarizimi i Europës Juglindore, një rrezik i përhershëm për Maqedoninë Veriore

SELIM IBRAIMI- Ambasadori i Rusisë në Bashkimin Europian (BE) Vlladimir Çizov tha se anëtarësimi i Maqedonisë në NATO do ta destabilizojë rajonin e Ballkanit Perëndimor dhe Europën. Disa shqetësime në rritje për anëtarësimin e filluar të Maqedonisë Veriore në NATO janë bërë qysh para se të fillojë procesi i ndryshimeve kushtetuese dhe ardhjes në pushtet të qeverisë së kryeministrit Zoran Zaev.

Gjatë qeverisjes së VMRO-DPMNE-së me partnerët e saj, vendi u bë gati për një aleancë ruse duke ju siguruar shërbimeve ruse dhe të gazit hyrje të lehtë në tregun e Maqedonisë dhe hapjen e territorit për vendosjen e armatimit rus në Maqedoni.

Meqense me vonesë, fushata u parandalua me ndërhyjen amerikane në Maqedoni dhe formimin e koalicionit të ri qeveritar për ta ridizajnuar Ballkanin e ri ushtark që do të kishte një rol të ri në Europën e re.

Një variabël që vazhdon ende të analizohet, mbetet Serbia- politika e jashtme dhe ushtarke e Beogradit që për Shtetet e Bashkuara vazhdon të mbetet një shtet që duhet t’i kthehet sferës amerikane.

Dështimi eventual i Uashingtonit për ta shtyrë Serbinë drejt NATO-s do të ishte një “Iron Curtain” ri në Europë dhe në Ballkan me formimin real të blloqeve të reja ushtarake.

”Zona Speciale” do të zhvendosej në Serbi me vendosjen e sistemeve ushtarake ruse në jug të Ballkanit.

Një militarizim i tillë i Europës Juglindore do të paraqiste rrezik permanent për Maqedoninë Veriore. Megjithatë konsensionet serbe janë të mëdha dhe lidhen me ndryshimet territoriale që i kërkon nga Uashingtoni për kthim në Aleancën ushtarake NATO. Meqenëse Maqedonia Veriore e ka filluar procesin e anëtarësimit në NATO, situata e brishtë ndëretnike do të vazhdojë të paraqesë interes për faktorët e jashtëm.

Në Kongresin  Amerikan u kremtua 70 vjetori i formimit të Aleancës në kohën e paqartë të presidentit Donald Trump dhe lidhjeve transatlantike.  III (ISSDMaqedonia-@CSSDMacedonia)

 

Kjo seri shqyrton themelet gjeopolitike të vendeve më me ndikim në Ballkan dhe si këto shtete influencojnë veprimet e kombeve në Europën Juglindore dhe në Bashkimin Europian.

 

Shënim:Ndalohet përdorimi i gjuhës së urrejtjes së çfarëdo natyre. Bordi redaksional i ISSDMaqedonia rezervon të drejtën të redaktojë dhe të mos publikojë materiale që shkelin të drejtat e njeriut, lirinë e shprehjes, shtypin e lirë, integritetin individual, etnik, gjinor dhe social. Publikimi i intervistave dhe i analizave ka për qëllim përpunimin e çështjeve me karakter social, ndëretnik, ekonomik, politik dhe të sigurisë në interes të qytetarëve. Parandalimi i krizave të brendshme dhe të jashtme nëpërmjet platformave dhe mediave neutrale, të balancuara, të ndershme dhe objektive, është një nga prioritetet e programeve tona të Ndërtimit të Paqes, Menaxhimit të Konflikteve, Sundimit të Ligjit dhe programeve kundër Ekstremizmit të Dhunshëm. Pikëpamjet e autorëve dhe të ekspertëve të jashtëm jo gjithëherë pasqyrojnë linjën dhe politikën redaksionale të ISSDMaqedonia

 

About Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.