Selim Ibraimi-  Iz grada Šabaca, opozicioni i vlastiti gladni političar, gospodin Bešlić, koji je nekoliko puta odavao počast tadašnjim političkim strankama, otputovao je u Beograd na sastanak sa premijerom Nikolom Pašićem, automobilom Ford, američke proizvodnje je stigao u Kraljevinu Jugoslavije sredinom 20-ih godina XX veka. Već je bio svestan činjenice da bi ostanak u opoziciji bio poguban za njega i njegovu finansijsku grupu koja ga je podržavala sve vreme da ostane u opoziciji.

U međuvremenu, svi su se nadali da će njegovim dolaskom na vlast i saradnjom koju će imati sa Pašićem moći da održi svoju stranku na površini, koju je ranije Vlada Pašićem registrovala na sudu. Pašić je gotovo kontrolisao Bešlića i njegove bliske prijatelje, koristeći ga kao političko sredstvo da bosanski lider i bosansko stanovništvo zadrže kontrolu u Kraljevini.

Bešlić smatrao je ovaj novi politički savez neophodnim, jer po njemu vreme to zahteva, a na Balkanu se rađa moderna kraljevina gde su Bešliću obećane pozicije i mnoge druge koristi od moći. Tako se i dogodilo, na nacionalnim izborima, Bešlić je osvojio nekoliko poslanika i istovremeno pomogao Pašiću  da nesrpskom stanovništvu postane mekša figura.

U međuvremenu, pred strancima, Bešlić se pojavio kao ključni političar za širu Pašićevu koaliciju, koji je viđen kao čovek koji može da izvrši reforme u jugoslovenskoj kraljevini. Bešlić je, nakon što je zauzeo nekoliko mesta sa svojim bliskim ljudima, dokazao da nije mislio na prava bosanskog naroda u kraljevini, već samo na svoju karijeru i klan koji ga je podržavao.

Mnogi Bešlićievi prijatelji i drugovi su otišli ​​i počeli su da ih kritikuju od strane Beslik-ove stranke, koja je već postala front sa Pašićem  protiv drugih partija nacionalnog karaktera i tražeći otcepljenje od kraljevine. Bešlić je i dalje uživao moć i očekivao je mnogo od koalicije. (@CSSDMacedonia)

 

[box type=”note” align=”aligncenter” ] Selim Ibraimi je albansko-američki analitičar međunarodne politike i istraživač na balkanskim pitanjima. Diplomirao je žurnalistiku (BA), magistrirao je međunarodne odnose sa Univerziteta Webster, Scott Air Force Base u Sjedinjenim Državama.  Živi i radi u Sjedinjenim Državama i Makedoniji. On je direktor Instituta za sigurnosne studije i razvoj – Makedonija (ISSD). Ibraimi je autor više knjiga i publikacija o Balkanu i ulozi velikih sila u regionu. Hladni mir (10 godina geopolitičkih rekonfiguracija na Balkanu) -2016. Teritorija nijemog ratovanja (Novi trendovi i dinamika u Jugoistočnoj Evropi) -2018. Odlučna bitka (Kuga promena na granicama Balkana) -2019.[/box]