NGA SELIM IBRAIMI– Zakonisht ideologjitë, qofshin ato me karakter politik-kombëtar apo fetar, fillojnë nga tubime të vogla partiake dhe kuptohet se vazhdojnë me mbledhjet e disa anëtarëve me karakter të ndryshëm, të cilat më pas shpërndahen lehtësisht dhe bëhen disa qindra.
Në kohët moderne, ideologjitë fetare janë më të rrezikshme për shkak të epërsisë që një grup fetar kërkon mbi një tjetër. Më e keqja është kur organizatat dhe individët e bëjnë këtë në shkolla dhe universitete.
Që nga vitet 1990, kur komunizmi ra në Ballkan, individë të tillë kanë promovuar qëndrime dhe mentalitete ekstreme midis të rinjve dhe studentëve.

Ajo që është më e keqja është se gjyqësori, departamentet dhe rektorët e universiteteve kanë një sy të verbër ndaj këtyre fenomeneve.
Tani ajo që shohim është vërtet për të ardhur keq për të ardhmen tonë. Individët e injektuar me ekstremizëm fetar përpiqen të zënë pozicionet kryesore në sistemin arsimor në të gjitha nivelet duke përhapur konceptet radikale të jetës, arsimit dhe mendimit.

Kjo nuk ka asnjë lidhje me besimin e vërtetë fetar dhe të gjithë ata që përpiqen të mbjellin një ekstremizëm të tillë duhet të dëbohen urgjentisht nga universitetet.
Disa prej tyre i gjejmë në departamente të ndryshme të sistemit arsimor që përpiqen të fshihen dhe në të njëjtën kohë të mos tregojnë se kush janë. Meqenëse besimi fetar është i lirë, ai duhet të respektohet nga të gjithë. Radikalët dhe ekstremistët nuk kanë vend në arsim dhe në institucione të ndryshme. (ISSDMaqedonia-@CSSDMacedonia)

[box type=”download” ]Selim Ibraimi është një analist shqiptaro-amerikan i politikës ndërkombëtare dhe studiues i çështjeve të Ballkanit. Ai u diplomua për gazetari (BA). Ai mban një diplomë master në marrëdhëniet ndërkombëtare nga Universiteti Webster, Scott Air Force Base në Shtetet e Bashkuara. Ibraimi është doktorant në shkencat politike në Universitetin e Evropës Juglindore në Tetovë. Ai jeton dhe vepron në Shtetet e Bashkuara dhe Maqedoni. Ai është drejtor i Institutit për Studime të Sigurisë dhe Zhvillim – Maqedoni (ISSD). Ibraimi është autor i disa librave dhe botimeve për Ballkanin dhe rolin e fuqive të mëdha në rajon. Paqja e Ftohtë (10 vjet rikonfigurime gjeopolitike në Ballkan) -2016. Territori i luftës së heshtur (Trende dhe dinamika të reja gjeopolitike në Evropën Juglindore) -2018. Beteja vendimtare (Murtaja e ndryshimeve kufitare në Ballkan) -2019[/box]