Prania ushtarake amerikane në Lindjen e Mesme

Që nga viti 2024, SHBA-ja ka afërsisht 45,000 trupa dhe kontraktorë të stacionuar në Lindjen e Mesme, duke përfshirë 2,500 në Irak, 900 në Siri dhe të tjerë në Bahrein, Xhibuti, Jordani, Kuvajt, Katar dhe Emiratet e Bashkuara Arabe. SHBA ka bazën më të madhe në rajon në Katar, e njohur si Baza Ajrore Al Udeid, e cila u ndërtua në vitin 1996. SHBA gjithashtu ka të paktën një bazë në Izrael dhe disa qindra trupa në Oman. SHBA-ja ka praninë më të madhe ushtarake në Kuvajt, me rreth 13,500 trupa, e ndjekur nga Bahreini me 9,000 dhe Katari me 13,000. Trupat amerikane janë gjithashtu të vendosura në Arabinë Saudite. Trupat amerikane janë të vendosura në Lindjen e Mesme për arsye të ndryshme, dhe me përjashtim të Sirisë, ato janë atje me lejen e qeverisë së secilit vend. Për shembull, në Irak dhe Siri, trupat amerikane luftojnë kundër militantëve të Shtetit Islamik dhe gjithashtu ndihmojnë në këshillimin e forcave lokale. (AI)