Inteligjenca amerikane paralajmëron rritje të dhunës ndëretnike në Ballkan

Komuniteti Inteligjent Amerikan (IC) ka publikuar raportin vjetor mbi kërcënimet ndërkombëtare dhe rajonale duke përfshirë dhe Ballkanin.

Trazirat e mundshme ndërshtetërore
Trazirat brenda shtetit – qofshin të bazuara në trazira të brendshme, pakënaqësi ekonomike ose sfidat e qeverisjes, mund të nxisin cikle dhune, kryengritje dhe konflikte të brendshme. Sfidat janë të ndërthurura
nga performancat socio-ekonomike, korrupsioni endemik, zhvendosjet e popullsisë, nga ndryshimet klimatike dhe përhapja e ideologjive ekstreme. Gjatë dekadës së fundit, erozioni i demokracisë në mbarë botën, tendosjet në aleancat e SHBA-së dhe sfidat ndaj normave ndërkombëtare e kanë bërë më të vështirë për SHBA dhe aleatët e saj të trajtojnë çështjet globale. “Janë krijuar mundësi më të mëdha për qeveritë dhe grupet mashtruese për të vepruar me pandëshkueshmëri”. Më poshtë janë disa raste që do të kenë ndikim më të madh në sigurinë globale.
Ballkani
Ballkani Perëndimor ndoshta do të përballet me një rrezik në rritje të dhunës së lokalizuar ndëretnike gjatë vitit 2024. Udhëheqësit nacionalistë ka të ngjarë të përkeqësojnë gjendjen për avantazhet e tyre politike. Aktorët e jashtëm do të shfrytëzojë dallimet etnike për të rritur ose mbrojtur ndikimin e tyre rajonal ose për të penguar integrim e Ballkanit në BE ose në institucionet euroatlantike.

  • Përleshjet mes nacionalistëve serbë dhe autoriteteve kosovare kanë çuar në vdekje dhe plagosje,
    duke përfshirë lëndimet e paqeruajtësve të NATO-s, në vitin 2023.
  • Udhëheqësi serb i Bosnjës Millorad Dodik po ndërmerr hapa provokues për të neutralizuar ndërkombëtarët në Bosnjë dhe siguruar de facto shkëputje të Republika Srpska nga Federata. Veprimi i tij mund të nxit udhëheqësit e popullatës boshnjake (muslimane) që të forcojnë kapacitetet e tyre për të mbrojtur interesat e tyre dhe me mundësi situata e re të çojë në konflikte të dhunshme… (@CSSDMacedonia) https://www.dni.gov/files/ODNI/documents/assessments/ATA-2024-Unclassified-Report.pdf