Warning: Declaration of tie_mega_menu_walker::start_el(&$output, $item, $depth, $args, $id = 0) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $data_object, $depth = 0, $args = NULL, $current_object_id = 0) in /home2/gtunionm/cssd-ngo.org/wp-content/themes/jarida/functions/theme-functions.php on line 1854
VJESHTA E VONUAR SHQIPTARE NË MES NACIONALIZMIT DHE PATRIOTIZMIT | ISSD
Home / CRITICAL SECURITY / VJESHTA E VONUAR SHQIPTARE NË MES NACIONALIZMIT DHE PATRIOTIZMIT

VJESHTA E VONUAR SHQIPTARE NË MES NACIONALIZMIT DHE PATRIOTIZMIT

SELIM IBRAIMI-Në fund të shekullit të XIX dhe fillim të XX, rajoni gjeografik i quajtur Maqedonia dhe Trakia, ishin pjesë të kufijve të pacaktuar dhe nën sundimin e Perandorisë Osmane.Greqia, Bullgaria dhe Serbia ishin fuqitë kryesore të Ballkanit.Popullata në Maqedoni ishte shumë e përzier dhe pretendimet historike të qeverive u bazuan në perandoritë e ndryshme duke lënë shenja të reja armiqësore në gadishull. Një shekull pas përfundimit të Luftës së Parë Botërore, identiteti etnik dhe kulturor përsëri po zë vend në pjesën më të madhe të aktivitetve politike e diplomatike të Maqedonisë dhe shteteve fqinjë. Është shumë rëndë që popujt dhe qeveritë të lirohen nga nacionalizmi territorial.

***

Një marrëveshje në mes Greqisë dhe Maqedonisë ka hapur debate të reja në Ballkan e sidomos emri i ri “Maqedonia Veriore”– është bërë arenë përplasjesh në mes qeverisë së kryesuar nga kryeministri Zoran Zaev dhe linjës së fortë të VMRO-DPMNE-së. Përçarjet partiake të VMRO-së i kanë avancuar gjasat e kryeministrit për të shpartalluar partinë rivale të udhëhequr dikur nga Nikolla Gruevski.Një front tjetër, lideri social demokrat Zoran Zaev, ka hapur me partinë më të madhe opozitare të drejtuar nga lideri karizmatik Ziadin Sela i cili u përgjak nga nacionalistët maqedonas në Parlament.

Politikanët maqedonas po tentojnë me të gjitha mjetet që të rrëzojë partinë e Selës, Aleanca për Shqiptarët (ASH) e cila gjatë vitit 2018 ka shënuar ngritje në elektorat.Partia shqiptare në pushtet, Bashkimi Demokratik për Integrim (BDI) e udhëhequr nga Ali Ahmeti, po bën përpjekje hap pas hapi të akomodohet në pushtetin ekzekutiv të kontrolluar mirë nga kryeministri Zaev dhe zëvendësit e tij. Ai ka arritur që të vë në lojë të dyja partitë shqiptare në grackën e thellimit të mospajtimeve brendashqiptare.Partia e Selës që përfaqëson një politikë të re dhe qytetare e që mbron interesat kombëtare të shqiptarëve të Maqedonisë  është vënë në nishan nga strukturat qeveritare duke e cilësuar si nacionaliste.

***

Në proces afat-mesëm, qeveria e Maqedonisë dhe partitë maqedonase kanë drojë nga shfaqja e patriotizmit qytetar tek shqiptarët e Maqedonisë, përshkak të frikës maqedonse të humbjes së dominimit dhe menaxhimit etnik të burimeve financiare që nga viti 1944.Këtu po lindin shqetësime serioze, të cilat detyrimisht duhet të adresohen mirë e saktë nga  politika shqiptare në Maqedoni përballë ShBA-ve dhe BE-së.Propaganda e brendshme shqiptare dhe grupet e caktuara që synojnë mbatjen e gjendjes së shqiptarëve të konzervuar, do t’i shfrytëzojnë të gjitha mjetet për të njëllosur para Fuqive të Mëdha të gjitha kërkesat legjitime që do të parashtrohen në të ardhmen nga shqiptarët.Në shekullin që lamë pas, politika e identitetit entik dhe kulturor luajti me fatet e kombeve të rajonit.Disa fituan statusin e autonomisë dhe disa popuj atë të republikës, ndërsa sot po të njëjtit janë bërë shtypësit më të mëdhenjë, një politikë që mund të prodhojë mjegull dhe çrregullim në Ballkan. (ISSDMaqedonia)

Shënim :

Ndalohet  përdorimi i gjuhës së urrejtjes së çfarëdo natyre.
Bordi redaksional rezervon të drejtën të redaktojë dhe të mos publikojë materiale që shkelin të drejtat e njeriut, lirinë e shprehjes, shtypin e lirë, integritetin individual, etnik, gjinor dhe social.
Publikimi i intervistave dhe i analizave ka për qëllim përpunimin e çështjeve me karakter social, ndëretnik, ekonomik, politik dhe të sigurisë në interes të qytetarëve.
Parandalimi i krizave të brendshme dhe të jashtme nëpërmjet platformave dhe mediave neutrale, të balancuara, të ndershme dhe objektive, është një nga prioritetet e programeve tona të Ndërtimit të Paqes, Menaxhimit të Konflikteve, Sundimit të Ligjit dhe programeve kundër Ekstremizmit të Dhunshëm. Pikëpamjet e autorëve dhe të ekspertëve të jashtëm jo gjithëherë pasqyrojnë linjën dhe politikën redaksionale të ISSDMaqedonia.

11 comments

1. One important thing is that when you’re searching for a education loan you may find that you will want a cosigner. There are many conditions where this is true because you could find that you do not use a past credit history so the loan provider will require that you’ve got someone cosign the borrowed funds for you. Interesting post.

2. F*ckin? amazing issues here. I am very glad to peer your post. Thank you a lot and i am taking a look ahead to contact you. Will you please drop me a e-mail?

3. WONDERFUL Post.thanks for share..more wait .. ?

4. Pretty great post. I just stumbled upon your blog and wished to mention that I’ve really loved browsing your blog posts. In any case I?ll be subscribing for your feed and I hope you write again soon!

5. Attractive element of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to claim that I acquire actually loved account your weblog posts. Any way I?ll be subscribing to your augment and even I achievement you get admission to constantly rapidly.

6. Attractive section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I?ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.

7. I have noticed that car insurance organizations know the vehicles which are prone to accidents and also other risks. They also know what sort of cars are prone to higher risk and the higher risk they’ve the higher the actual premium price. Understanding the uncomplicated basics connected with car insurance will help you choose the right types of insurance policy which will take care of your family needs in case you become involved in an accident. Many thanks for sharing the particular ideas on the blog.

8. A person essentially help to make seriously posts I would state. This is the very first time I frequented your web page and thus far? I amazed with the research you made to make this particular publish extraordinary. Wonderful job!

9. I just couldn’t leave your site prior to suggesting that I extremely enjoyed the standard information an individual supply on your guests? Is going to be again ceaselessly in order to check out new posts

10. Thanks for these guidelines. One thing I additionally believe is the fact that credit cards featuring a 0 monthly interest often bait consumers along with zero interest, instant endorsement and easy over-the-internet balance transfers, nevertheless beware of the main factor that is going to void your 0 easy street annual percentage rate and as well as throw you out into the terrible house in no time.

11. I?m not positive where you’re getting your info, however good topic. I must spend a while finding out more or understanding more. Thanks for wonderful information I used to be searching for this info for my mission.