Денешниот „национализам“ во Македонија, не претставува закана за регионот и националната безбедност

Селим Ибраими за “Слободен Печат” -ДУИ по изборите сака да биде посилна партија во споредба со Алијансата за Албанците, бидејќи рејтингот на Ахмети и Села е на исто ниво, и сега на ДУИ не им преостанува ништо друго освен да дебатира на теми кои се почувствителни.
„Национализмот“ на ДУИ е периодичен во зависност од внатрешната состојба во партијата или оттргнувајќи го јавното мислење од најважните теми што самиот Али Ахмети и неговите министри им ги ветија на електоратот.
Не верувам дека сегашната реторика кога Бугарија го покренува прашањето за македонскиот идентитет ќе има некаков конкретен ефект или ќе го попречи процесот на стабилизирање на меѓуетничките односи и реформскиот процес што Македонија и владата на премиерот Зоран Заев мора да ги спроведат.

На долг рок, нема да има груб национализам на Балканот, тој ќе се трансформира или спои во други аспекти на економијата каде што ќе се бараат индивидуални и државни приоритети преку културен натпревар и национална свест на една нација или етничка припадност.

Исто така, за да влеземе во ЕУ, навистина мора да се однесуваме и да живееме како Европејци.
Ниту ДУИ, ниту другите партии имаат капацитет да направат радикални промени во системот, така што би рекол дека последните изјави доаѓаат од конкурентскиот притисок на другите албански партии, особено на Алијансата на Албанците.

Во врска со ова, би сакал да додадам или да го донесам примерот на партијата БЕСА на Билал Касами, која од партија која некогаш бараше редефинирање на државата и обвинувањата кон СДСМ и Зоран Заев, подоцна беше принудена да влезе во коалиција со СДСМ и сега скоро како партија и лидер не се разликува од СДСМ и зборуваат со заеднички глас. Значи нивната реторика беше само заради рејтинг пред електоратот и пред другите партии и ништо повеќе. Сега, ако го погледнете, тие не зборуваат за етнички права, туку само за земјоделството и сточарството, или накратко, за економијата.

Албанските партии во Македонија не се националисти и не треба да се плашиме од нивните говори и изјави на министри или заменици министри на ДУИ или други партии. Денешниот „национализам“ на Балканот или во Македонија, без разлика дали станува збор за оние македонски и албански партии, не претставува закана за регионот и националната безбедност. Понатаму, би сакал да додадам дека на земјата и треба вистински демократски развој и почитување на меѓународните стандарди. (И)