Дури и по 19 години, споровите во Северна Македонија продолжуваат

Анализа на Селим Ибраими- 19 години по Охридскиот Договор, Македонија сè уште живее со сеќавањата на конфликтот и продолжување на внатрешните спорови. Некои концепти се тестирани од партиите и владите во Македонија, но не покажаа конкретни резултати во секојдневниот живот и подобрувањето на односите меѓу Македонците и Албанците. Ситуацијата продолжува да останува замрзната.
За сето ова време, ДУИ на Али Ахмети остана на власт скоро од 2002 година и промовираше мирна политика за решавање спорови, но според аналитичарите поттикна култура на непотизам, корупција и искоренување на интересни групи во сите институции.
Албанската опозиција продолжува да биде немоќна во претставувањето на интересите на албанските гласачи. Наместо тоа, тој е заинтересиран да ја дистрибуира својата моќ на владата и лесно да се смести во идните влади. Додека меѓу Македонците имаме продолжување на стари обвиненија меѓу СДСМ и ВМРО. Груевски избега од власта, додека Заев исто така не успеа да добие широка популарност кај македонскиот електорат. Решавањето на проблемот со Грција за името и потпишувањето на Договорот со Бугарија не го зголемија репутацијата на Заев во земјата.

Несогласувањата и социјалните и етничките поделби продолжуваат во Македонија и по 19 години за време на пандемијата. Меѓународна заедница издвоија помош и финансиски средства за да се справат со кризата КОВИД-19, но ситуацијата останува кревка. Новата влада се очекува да преземе мерки за подобрување на тешката состојба. Земјата, исто така, треба да започне разговори со ЕУ наесен. Македонија стана членка на НАТО во пролетта 2020 година. (@CSSDMacedonia)

[box type=”info” align=”aligncenter” ]Селим Ибраими е албанско-американски аналитичар и истражувач за балкански прашања. Дипломирал на новинарство. Тој има магистерска диплома по меѓународни односи од Универзитетот Вебстер, Воздухопловната база Скот во САД. Селим Ибраими e докторски студент по политички науки на Универзитетот на Југоисточна Европа во Тетово. Tој живее и работи во САД и Македонија. Tој е директор на Институтот за безбедносни студии и развој – Македонија (ISSD). Ибраими е автор на повеќе книги и публикации за Балканот и улогата на големите сили во регионот.

  • Студен мир (10 години геополитички реконфигурации на Балканот) -2016.
  • Територија на тивка војна (Нови трендови и динамика во Југоисточна Европа) -2018.
  • Одлучувачка битка (Чума на промени во границите на Балканот)-2019.[/box]