Një bllokadë tjetër nga Sofja do të dekurajojë Shkupin në përpjekjet për të ‘rivendosur’ shtetësinë dhe historinë e saj

Nga SELIM IBRAIMI– Bullgaria, si anëtare e NATO-s dhe Bashkimit Evropian (BE), pas Marrëveshjes për Fqinjësinë e Mirë  https://mfa.gov.mk/en/document/1712  me Maqedoninë e Veriut të gushtit, 2017, ka dërguar një Memorandum në BE në lidhje me gjuhën dhe identitetin maqedonas.

Sofja zyrtare ka rezerva të mëdha në lidhje me rishikimin e historisë së përbashkët maqedono-bullgare, ku figura të rëndësishme të historisë, kulturës dhe gjuhës bullgare kanë qenë gjithashtu figura historike në Maqedoninë e Veriut që nga viti 1945. Komisioni i Lartë midis dy vendeve ka ndërprerë punën dhe pala bullgare ka akuzuar Shkupin zyrtar për pengimin e punës së komisionit.

Memorandumi është një goditje e re për qeverinë e kryeministrit Zaev dhe Ahmetit, ku diplomati i ri Bujar Osmani po punon për të ulur tensionet për një bllokadë të mundshme të Sofjes. Ai tha në një konferencë për shtyp se Maqedonia e Veriut ka vija të kuqe dhe se interesi kombëtar është kryesori.

KM Zaev dhe Borisov

Nga një këndvështrim tjetër, për BE-në, një krizë e re në Evropën Jugorelindore midis dy vendeve do të ishte një kokëçarje tjetër përballë krizës turko-greke. Sidoqoftë, Maqedonia e Veriut duhet të heqë dorë nga figurat dhe elementet provokues ndaj Bullgarisë.

Nëse një fakt historik është shtrembëruar nga historianët maqedonas që nga shekulli XX, tani është koha për të korrigjuar të gjitha datat dhe elementet që provokojnë dhe e bëjnë palën maqedonase si nxitëse të konflikteve. Bullgaria, gjithashtu, duhet të ecë përpara, pa e parë veten si mbrojtëse të kulturës dhe historisë sllave në Ballkan. Një bllokadë tjetër nga Sofja do të jetë e dëmshme për Shkupin dhe përpjekjet për të ‘rivendosur’ shtetësinë dhe historinë e saj. (ISSDMaqedonia- @CSSDMacedonia)

[box type=”info” align=”aligncenter” ]Selim Ibraimi është një analist shqiptaro-amerikan i politikës ndërkombëtare dhe studiues i çështjeve të Ballkanit. Ai u diplomua për gazetari (BA). Ai mban një diplomë master në marrëdhëniet ndërkombëtare nga Universiteti Webster, Scott Air Force Base në Shtetet e Bashkuara. Ibraimi është doktorant në shkencat politike në Universitetin e Evropës Juglindore në Tetovë. Ai jeton dhe vepron në Shtetet e Bashkuara dhe Maqedoni. Ai është drejtor i Institutit për Studime të Sigurisë dhe Zhvillim – Maqedoni (ISSD). Ibraimi është autor i disa librave dhe botimeve për Ballkanin dhe rolin e fuqive të mëdha në rajon. Paqja e Ftohtë (10 vjet rikonfigurime gjeopolitike në Ballkan) -2016. Territori i luftës së heshtur (Trende dhe dinamika të reja gjeopolitike në Evropën Juglindore) -2018. Beteja vendimtare (Murtaja e ndryshimeve kufitare në Ballkan) -2019[/box]