Sticky

By Blerim Abedini, The Institute for Security Studies and Development, ISSDNM– Scientific achievements in space exploration have become one of the highest goals for governments worldwide. These achievements not only push the boundaries of human knowledge but also have numerous practical applications and implications. For instance, the U.S. has madeContinue Reading

Sticky

By Blerim Abedini ISSD-NM, London, United Kingdom-The different viewpoints that we come across in social networks and even traditional news, have hidden reserves of interest. Social networks in the world operate in separate groups, in terms of national as well as professional work. So, sub-categories on the Internet presenting membersContinue Reading

Sticky

E ardhmja e sigurisë kombëtare të SHBA-së varet nga aftësia e Pentagonit për të adoptuar teknologjinë e fundit. Epoka e konkurrencës së fuqive të mëdha është plotësisht në zhvillim e sipër dhe me siguri ka kaluar në një nivel më të rrezikshëm. Pushtimi i pajustifikuar i Rusisë në Ukrainë dheContinue Reading

Blerim Abedini, Instituti për Studime të Sigurisë dhe Zhvillim-ISSD Faqja e internetit u shpik në vitin 1989. Uebfaqja e parë që u publikua ishte në vitin 1991. Sot, ka më shumë se 1.7 miliardë faqe interneti. Është e vështirë të merren të dhëna të sakta nga krimet kibernetike sepse disaContinue Reading

By Blerim Abedini, Institute for Security Studies and Development, ISSD-NM The chronology of events recorded by the Center for Strategic and International Studies (CSIS) in Washington reflects the fragile political relations left over from the Cold War, continuing with hybrid warfare, such as the cyber incidents studied from 2006 againstContinue Reading

Nga Selim Ibraimi– Rasti i Ukrainës duhet të merret si shembull nga vendet e Ballkanit Perëndimor, se lënia pas dore e forcimit të ushtrisë, mund të jetë gabimi më i madh që mund të bëjë një qeveri, e cila duhet ta përdorë buxhetin për mbrojtjen e vendit nga jashtë dheContinue Reading

Nga Blerim Abedini, ISSD-NM Tregtia dhe prodhimi për nevojat ushtarake varet nga lidershipi dhe vendimi për zhvillimin e këtij sektori prodhues. Sektori prodhues për nevojat ushtarake nuk i sjell fitime të majme ndonjë shteti edhe pse shënon trende rritëse. Ajo vazhdon të rruaj filozofinë e vjetër për mbrojtje dhe përhapjenContinue Reading

Blerim Abedini, ISSD-NM Bazat e teorisë “Bejziane” (Bayesian) të përdorura në kohën klasike që shërbyen për gjetjen e probabiliteteve të ngjarjeve të dyfishta, sot ato u degëzuan në ngjarje të shumëfishta falë studimit të universiteteve. Një metodë algoritmi që edhe kompjuteri e përdor tani për identifikimin e ngjarjes së përafërt.Continue Reading

Blerim Abedini, Instituti për Studime të Sigurisë dhe Zhvillim- Maqedonia Veriore Modernizmi i hershëm mesjetarë në Evropë dhe Botë Epoka e hershme moderne ishte një kohë e merkantilizmit, nacionalizmit dhe tregtisë ndërkombëtare. Pas udhëtimeve të Kristofor Kolombos u hapën mundësi të reja për tregti me “Botën e Re” dhe Azinë.Continue Reading