PROGRAMMES

SFERAT E REJA TË INTERESIT NË BALLKAN

Vështrim nga Uashingtoni -SELIM IBRAIMI  Uashingtoni në 2019 hynë në një epokë të re të ndryshimeve buxhetore dhe zbrapjes strategjike ushtarake nga Siria dhe mundësisht nga Afganistani.Vakumi gjeopolitik i lënë pas, do të mbushet nga fuqitë e rangut të mesëm duke përfshirë këtu edhe Ballkanin. Largimi i Sekretarit të Mbrojtjes Mattis dhe shumë këshilltarëve të tjerë nga Shtëpia e Bardhë, ...

Read More »

Kasami:”Debati në lidhje me Marrëveshjen e Prespës, më shumë ngjason si një shfaqje teatrale…”

Intervistë me z.Bilall Kasamin, kryetar i Lëvizjes BESA. ISSD:z.Kasami si e vlerësoni debatin për ndryshimet kushtetuese që rrjedhin nga MP-ja? Bilall Kasami:Ndryshimet kushtetuese çdo herë janë të rëndësishme për shtetin dhe funksionimin e tij. Lëvizja BESA, që nga fushata për Referendumin e 30 shtatorit, doli me slloganin “Po drejt NATO-s dhe BE-së, si shqiptarë e jo si përqindje” dhe që ...

Read More »

Fejziu:”Shtetësia e re mund çojnë deri në padigjueshmëri qytetare duke refuzuar marrjen e dokumenteve personale …”

Intervistë me z.Milaim Fejziun.Intervistoi Selim Ibraimi nga Platforma Analitike (ISSDMaqedonia-@CSSDMacedonia)   ### ISSD: z.Fejziu, si e vlerësoni debatin për ndryshimet kushtetuese të inicuara nga qeveria? Milaim Fejziu:Debati për ndryshimet kushtetuese të inicuara nga qeveria e Maqedonisë po zhvillohet në dy drejtime: së pari, ndryshime kushtetuese të imponuara nga Marrëveshja e Prespës të formuluara në katër amandamente të propozuara nga qeveria ...

Read More »

PLANI ANTI RUS I AMERIKANËVE NË MAQEDONI

SELIM IBRAIMI-Diplomati i lartë amerikan Xhon Salivan vazhdon vizitën e tij në Ballkan duke ndaluar në Maqedoni në një kohë kur vendi dhe shoqëria vazhdon të mbetet e përçarë nga Marrëveshja e Prespës dhe raportet grindëse në mes maqedonasëve sllavë dhe shqiptarëve etnik. Sipas vlerësimeve të shtypit influenca ruse me metodat hibride ka qenë e fuqishme dhe kjo ka kaluar ...

Read More »

ÇARJET TRANSATLANTIKE REFLEKTOHEN NË BALLKAN

SELIM IBRAIMI-Shefja e diplomacisë europiane Frederika Mogeherini ka deklaruar se nuk përjashtohet mundësia e shkëmbimit të territoreve por jo në linjat etnike. Ajo ka theksuar se një korrigjim i mundshëm nuk do të duhej të jetë i bazuar përmes vijave tradicionale etnike. “Pavarësisht se për cilat adoptime do të pajtoheshin palët në të ardhmen, rezultati nuk duhet të ishte spastrimi ...

Read More »

Shqiptarët patën një rol shumë minor gjatë negociatave për të thënë vetëm simbolik

Intervistë me Besa Kadriun, ligjëruese në UEJL.Bisedoi Selim Ibraimi nga Platforma Analitike (ISSDMaqedonia-@CSSDMacedonia) ### Si e vlerësoni debatin për korrigjimin e kufirit në mes të Kosovës dhe Serbisë? Besa Kadriu: Si pasojë e një vendimi të nxitjes së një diksutimi të një teme kaq sensitive siç u shfaq kohëve të fundit në arenën e debateve politike Kosovë-Serbi dhe opinionit ndërkombëtar rreth “korrigjimit të kufijve”, ...

Read More »

Sinani:”E papranueshme është loja që ne të quhemi qytetar me etni kombëtare- maqedonas të Maqedonisë së Veriut…”

Intervistë me profesorin universitar Dr.Arsim Sinanin.Bisedoi Selim Ibraimi nga Platforma Analitike (ISSDMaqedonia@ISSDMacedonia) ### ###   ISSD: z.Sinani si e shihni gjendjen e shqiptarëve në Maqedoni pas Marrëveshjes së Prespës dhe debatin parlamentar mbi ndryshimet kushtetuese? Sinani: Shpërbërja politike e shqiptarëve në Maqedoni është në fokusin e establishmetit politik maqedonas. Në vend që shqiptarët të jenë themeltar të vendit ata, u përdorën ...

Read More »

Kategorizimi i gjithë shqiptarëve në kolonën e shtetësisë si MAQEDONAS e orienton etnikumin shqiptar drejt një shkombëtarizimi të heshtur

Intervistë me njohësin shqiptaro-amerikan të çështjeve politike z.Ilaz Kadriu.Bisedoi Selim Ibraimi nga Platforma Analitike (ISSDMaqedonia-@CSSDMacedonia) ### ISSD: Z.Kadriu, si veprimtar i hershëm në ShBA dhe njohës i problemeve në Maqedoni si e vlerësoni gjendjen e shqiptarëve të Maqedonisë? Ilaz Kadriu:Fatkeqësisht, shqiptarët në trojet e tyre të moçme vazhdojnë të jenë qiraxhi dhe të trajtohen si qytetarë të rendit të dytë. ...

Read More »

THE ERA OF POLITICAL AND ETHNIC CONSERVATION

SELIM IBRAIMI – In the era of global information, state information war and non-state actors, Albanians of Macedonia are represented outside the homeland by embassies and consulates of the Macedonian state. The information on the political and economic situation is unilateral by presenting only the views of the government and parliamentary political life. As noted by foreign observers, for decades ...

Read More »

LOJALITETI DHE KONZERVIMI ETNIK

SELIM IBRAIMI–Në epokën e informimit global, luftës informative shtetërore dhe aktorëve jo shtetëror, shqiptarët e Maqedonisë përfaqësohen jashtë atdheut nga ambasadat dhe konsulatat e shtetit maqedonas.Kuptohet informimi mbi gjendjen politike dhe ekonomike është i njëanshëm duke i prezentuar vetëm qendrimet e qeverisë dhe të jetës politike parlamentare. Siç është vërejtur edhe nga vëzhguesit e jashtëm, me dekada shqiptarët e Maqedonisë ...

Read More »