Conflict Studies

QEVERITË E KOALICIONIT NË SHOQËRITË MULTIETNIKE

Nga Prof. Dr. Etem Aziri- Multietniciteti në princip nënkupton bashkëjetesën e më shumë etniteteve në një shoqëri të caktuar. Shtetet multietnike dallojnë ndërmjet tyre në shumë aspekte: E para, për nga përqindja e participimit të një etniteti në numrin e përgjithshëm të popullsisë; E dyta, për nga niveli i kulturës së përgjithshme të çdo etniteti në shoqëri; E treta, për ...

Read More »

Sanctions on Russian Entity and a Vessel Engaging in the Construction of Nord Stream 2 

PRESS STATEMENT JANUARY 19, 2021 Today, the United States is imposing sanctions on the Russia-based entity KVT-RUS and identifying the vessel FORTUNA as blocked property.  KVT-RUS is being sanctioned pursuant to Section 232 of the Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA) for knowingly selling, leasing, or providing to the Russian Federation goods, services, technology, information, or support for the construction of Russian ...

Read More »

Beshliqi kalon në Partinë Fshatare, porositë traktorë ‘Ferguson’ për fushatën zgjedhore

Nga Selim Ibraimi-  1.Tashmë Beshliqi kishte ndërtuar një karrierë të mirë në kurriz të popullit dhe anëtarësisë. Nga Banati e deri në Banovinën e Vardarit, politika e Beshliqit shihej si model për politikanët lokalë që dëshironin të bënin karrierë por të varur nga Partia Fshatare dhe zyrtarët maqedonas të asaj kohe. Beshliqi me dhunë arriti që duhanin, rrushin, mollët dhe ...

Read More »

LINJAT E DEMOKRACISË

Nga Pr.Dr. Etem Aziri- Ndodhitë e para dy ditëve në SHBA ishin të dhimbshme për demokracinë në përgjithësi. Për çka bëhet fjalë, për popullin e revoltuar apo dhunim të demokracisë?! Ngjarje të tilla janë të pritshme në të gjitha vendet e botës. Por kur kjo ndodh në SHBA, atëherë është e frikshme dhe e trishtueshme. SHBA-të janë shtet, që na ...

Read More »

Azemi:”Mike Pence edhe njëherë na mësoi se jetëgjatësia e shtetit nuk mund të matet me mandatet e pushteteve”

Mike Pence edhe njëherë na mësoi se jetëgjatësia e shtetit nuk mund të matet me mandatet e pushteteve, madje edhe me çmimin nëse konfrontohesh hapur me qëndrimet (jo korrekte) të drejtuesve të partisë që i takon. Fundja, kjo është Amerika e cila edhe kur gabon, na jep leksione të vyeshme! EMIN AZEMI, Facebook. MIKE PENCE , HEROI I CAPITOL HILL-it ...

Read More »

HESHTJA E BILALL KASAMIT

Nga Selim Ibraimi ISSD, ekspert / 6 Janar 2021  Propozim ligji i nënshtetësisë ka shumë pak gjasë të kalojë në Parlamentin e MV-së. BDI-ja e Ali Ahmetit është shprehur pozitivisht se do të mbështesë këtë propozim ligj të koalicionit ASH-AA. LSDM-ja me kryeministrin Zaev si gjithnjë nuk kanë ndonjë qendrim të prerë publik por, punojnë prapa skenës që ky propozim ...

Read More »

Pse Kasami është i etur për pushtet?

Selim Ibraimi, Vjenë- Partia Besa me drejtuesit e dukshëm, para se të kalonte në taborin e plotë të partive maqedonase, qëndronte afër partive tjera opozitare dhe të një rrethi të ngushtë figurash të respektuara nga opinioni. Menjëherë pas aleancës politike me LSDM-në (ish Partia Komuniste Maqedonase), partia Besa dhe kryetari z. Bilall Kasami haruan se si arritën deri tek marrëveshja ...

Read More »

Lobimi në Uashington

Nga Selim Ibraimi- Mungesa e një përfaqësimi real të diasporës nga shqiptarët e Maqedonisë në Shtetet e Bashkuara (SH.B.A.) është e qartë dhe e domosdoshme për tu organizuar tani. Ashtu si çështja në atdhe po keqpërdoret nga partitë politike ku axhendat personale financiare dhe grupore në momente të caktuara i interpretojnë si kombëtare, shfaqja e përfaqësuesve të vërtetë nga diaspora ...

Read More »

Beshliqi voziste BMW dhe tymoste cigare ‘Jugoslavija’

Nga Selim Ibraimi- Pas shumë përpjekje për të forcuar edhe më shumë partinë, Beshliqi më në fund u bind se ai nuk mund të bëjë më shumë dhe ju rek duhanit dhe blerjes së makinave të markës gjermane BMW dhe MERCEDES BENZ. Beshliqi kishte arritur disa suksese gjatë qeverisjes, kishte marë disa ministri, drejtori dhe poste ambasadorësh. Ai ishte shumë ...

Read More »

100 ditë!

Koment nga Selim Ibraimi- Qeveria Zaev -Ahmeti 2 i mbushi 100 ditë. Qindra të vdekur dhe mijëra të sëmurë nga COVID-19, treguan për gjendjen e mjerueshme të sistemit të shëndetësisë maqedonase dhe sistemin aspak social që po ndërtohet në vendin që synon BE-në. Varfëri nga të gjitha anët, Covid-19 i tmerrshmi nxori në pah neglizhencën e autoriteteve qeveritare dhe Komisionit ...

Read More »