Conflict Management

LINJAT KUFITARE

Shënim nga Selim Ibraimi, (ShBA)- Gjermania është kundër çdo ndryshimi të kufijve midis Serbisë dhe Kosovës, por është për një marrëveshje që do t’ua lehtësojë të dyja vendeve rrugën europiane drejt një integrimi të mundshëm në Bashkimin Europian (BE) dhe aleancën ushtarake -NATO-. Këtu kemi një qëndrim më të relaksuar të Berlinit krahasuar me atë të vitit 2018, kur qeveria ...

Read More »

DREJTËSIA SELEKTIVE

Shënim nga Selim Ibraimi @CSSDMacedonia– Kryeministri Zoran Zaev po përpiqet, së bashku me ministrinë e drejtësisë, të sigurojë votat për ndryshimet në ligjin e Prokurorisë Speciale Publike (PSP)-së në emër të interesit të shtetit dhe të vazhdojë amnistinë sipas politikës ditore dhe interesave të koalicionit. Në të vërtetë koalicioni i tij po vë një vrimë të zezë mbi qeverisjen e ...

Read More »

N.Macedonia a bad example of rule of law and selective justice

Note by Selim Ibraimi CEO@CSSDMacedonia-  While Prime Minister Zoran Zaev is trying, together with the Justice Ministry, to secure votes on changes to the SPO law on behalf of the state’s interest and to continue amnesty according to the daily politics and coalition interests, indeed his coalition is putting a blacks holes over its governance ahead of the European election ...

Read More »

For the rule of law without politics

Note by Selim Ibraimi CEO @CSSDMacedonia On the status of the Special Public Prosecution Office, the position of the Albanian opposition parties in N. Macedonia should be very clear: SPP should stay away from the political parties and especially SDSM or vice versa- Prosecutor Office without ethnic preferences- Prosecutor Office with 4 year mandate and SPP who will continue the ...

Read More »

DILEMMA: REFORMS AND NATO

By Blerim Abedini, Institute for Security Studies and Development (ISSDM) Prejudices about wellness inside NATO. Who is stopping the membership process in the transition period? ### Dilemma of citizens that NATO does not secure economic progress after geopolitical support is an old story in the Balkan Peninsula. We saw or have been read for “political winds” those turned many creative ideas ...

Read More »

A new chaos in the Balkans would be a disaster for Europeans

BY SELIM IBRAIMI- While the European Union (EU) and the US are weighing the options of the possibility of new borders between Kosovo and Serbia, Turkey is becoming more and more powerful and its role is being seen in Syria and the Balkans. President Erdogan is cooperating more closely with Russian President Vladimir Putin and an agreement on the S-400 ...

Read More »

The geopolitics of old boundary’s in the Balkans

BY SELIM IBRAIMI – Daily protests in Belgrade, violence by the Albanian opposition in Albania, debates and preparations for the start of Serbian-Kosovo negotiations. Washington continues to press for a new deal between Kosovo Albanians and Belgrade. Europeans are surprised by the plans of the administration of the Donald Trump to buy F-35 latest technology military aircrafts as a barging ...

Read More »

Një kaos i ri në Ballkani do të ishte një fatkeqësi për vetë europianët

SELIM IBRAIMI- Turqia po bëhet gjithnjë e më shumë më e fuqishme dhe roli i saj po shihet në Siri dhe në Ballkan. Presidenti Erdogan po bashkëpunon më ngushtë me Presidentin rus Vlladimir Putin dhe një marrëveshje për sistemin raketor S-400 në mes dy shteteve, ka vënë në pikëpyetje rolin e Turqisë në Aleancën Perëndimore. Pas vitit 1953 ishin rrethanat ...

Read More »

Teatri gjeopolitik i kufijve të Ballkanit

SELIM IBRAIMI-Protesta të përditshme në Beograd, dhunë nga opozita shqiptare në Shqipëri, debate dhe përgatitje për fillimin e negociatave serbo-kosovare.Uashingtoni vazhdon me presionin për marrëveshje të re në mes shqiptarëve të Kosovës dhe Beogradit.Evropianët të habitur nga administrata e presidentit Donald Trump për të blerë avionë të teknologjisë së fundit F-35. Rrjeti i gazit rus “Nord Stream-Rrjedha Veriore” po lëkund ...

Read More »

ZGJEDHJET PRESIDENCIALE SI GARË PËR NJË MAQEDONI TË VËRTETË EUROPIANE

SELIM IBRAIMI- 1.Koncepti i kandidatit presidencial Blerim Reka , ‘shtet për të gjithë’ apo republikë- paraqet një ndër qasjet më moderne në politikën bashkëkohore të Ballkanit Perëndimor pas tërheqjes zyrtare të Moskës nga propaganda 10 vjeçare. Ky koncept parandalon përkeqësimin e raporteve shqiptaro-maqedonase dhe si i tillë është në shërbim të politikave të bllokimit të etnizimit apo replikimit të Bosnjës ...

Read More »