Conflict Management

QANI NUHIU:”NËSE HAPET “KUTIA E PANDORËS” VËSHTIRË SE MBYLLET”

Intervistë me politikologun z.Qani Nuhiu. Intervistoi Selim Ibraimi nga Instituti i Studimeve të Sigurisë dhe Zhvillimit (ISSDMaqedonia) Do të kisha thënë se ka përçarje përbrenda politikës në Uashington, por edhe përbrenda BE-së në Bruksel. Pasi edhe Uashingtoni edhe Brukseli nuk folin me një zë për këtë çështje. Shembull, kemi divergjenca bredna vetë zyrtarëve amerikanë rreth çështjes së kufinjëve që po ...

Read More »

JAMES PETTIFER:”NDRYSHIMET KUFITARE KREJTËSISHT NUK DUHET TË PËRJASHTOHEN”

Intervistë me autorin, profesorin e historisë në Universitetin e Oxfordit dhe ekspertin britanik për Ballkanin James Pettifer. Intervistoi Selim Ibraimi nga Instituti i Studimeve të Sigurisë dhe Zhvillimit (ISSDMaqedonia) ISSD: Z.Pettifer cili është mendimi juaj për debatin -idenë  për korrigjimin e kufijve në mes Presidentit të Kosovës Hashim Thaçi dhe atij serb Aleksandër Vuçiç dhe ndoshta të ndonjë marrëveshje të ...

Read More »

BISEDIMET KOSOVË-SERBI: TRE KËRKESA PËR T’U MBAJTUR PARASYSH NGA KOSOVA

Opinion i posaçëm nga Prof. Lisen Bashkurti, Ambasador- ISSDMaqedonia Kosova dhe Serbia po hyjnë në fazën finale të normalizimit të marrëdhënieve. Ky normalizim do të realizohet nëpërmjet arritjes së një marrëveshje të gjërë dypalëshe me mbështetje dhe garanci ndërkombëtare. Të dy palët duket të jenë të tendosura maksimalisht. Kjo tendosje është normale po të kemi parasysh se marrëveshja synon që të ...

Read More »

JAMES PETTIFER BRITISH EXPERT ON BALKAN AFFAIRS SPEAKS ON IDEA OF BORDER CHANGES

ISSDMacedonia- The idea of border changes between Kosovo and Serbia, the case of Bosnia and Macedonia and the future of the Balkans. Exclusive interview with Mr. James Pettifer British academic, author and expert on Balkan affairs. Full video interview  

Read More »

BOB CHURCHER:”NJERËZIT NË BALLKANIN JUGOR DUHET TA NJOHIN REALITETIN”

Enkas për Institutin e Studimeve të Sigurisë dhe Zhvillimit (ISSDMaqedonia), shkruan BOB CHURCHER- Universiteti i Bristolit, Mbretëria e Bashkuar, Ministria e Mbrojtjes e Mbretërisë së Bashkuar, vëzhgues i mëparshëm i OSBE-së për Maqedoninë dhe Shqipërinë dhe Ish-drejtor i Grupit Ndërkombëtar të Krizave (ICG) për Kosovën. Ai tani është një konsulent i pavarur i specializuar në çështjet e sigurisë, bashkëpunimin civil-ushtarak, zhvillimin ...

Read More »

KOSOVA BORDER CHANGES

Special opinion for Institute for Security Studies and Development by Bob Churcher- University of Bristol (Medieval History) United Kingdom. Defense Ministry of UK. Former OSCE observer for Macedonia and Albania. Former Director of International Crisis Group (ICG) for Kosovo. Bob Churcher went to work for the Foreign Office as a monitor in the Bosnian war. Bob Churcher, has employed by ...

Read More »

THE CONFLICT MANAGEMENT OF POLITICAL ELITES

BY BLERIM ABEDINI- INSTITUTE FOR SECURITY STUDIES AND DEVELOPMENT (ISSD) Political decisions in the leadership of the Balkan states are important for increasing foreign investment. External investment requires a stable political and economic situation. Regional agreements between the Balkan states provide many benefits as economic progress, reduction of unemployment, cooperation in the field of regional projects, financial assistance from banks ...

Read More »

ROLAND GJONI:”PA NJOHJE PAPRAPRAKE NGA SERBIA PROCESI NUK SJELL NDONJË PËRFITIM PËR KOSOVËN”

Intervistë me hulumtuesin e konflikteve ndëretnike Roland Gjoni nga University College Dublin  Procesi i shkëmbimit të territoreve pa njohje papraprake nga Serbia nuk sjell ndonjë përfitim për Kosovën. Ndërsa rreziku i parë dhe imediat është pezullimi i shtetësisë dhe subjektivitetit ndërkombëtar të Kosovës. Efekti imediat pritet në Bosnjë ku ka dyshime se Beogradi do ta përdorë hapjen e bisedimeve me ...

Read More »

VIDEO ANALIZË:REAGIMI RUS PARA DHE PAS REFERENDUMIT NË MAQEDONI

ISSD-Strategjia e Rusisë në Ballkan dhe reagimi rus para dhe pas referendumit në Maqedoni. Bisedë me analistin e ISSD Selim Ibraimi.  @CSSDMacedonia’s senior analyst @SelimIbraimi explains Russian motives in Western Balkans and possible actions before and after referendum in Macedonia.     The Institute for Security Studies and Development -Macedonia    ©  ISSDMacedonia   2018

Read More »

IMPAKTI GJEOPOLITIK I KORRIGJIMIT TË KUFIJVE

SELIM IBRAIMI-INSTITUTI I STUDIMEVE TE SIGURISE DHE ZHVILLIMIT- Propozimi i Presidentit të Kosovës Hashim Thaçi për një korrigjim të kufirit të Kosovës apo siç e quajti ai më vonë demarkacion 400 km. INFOGRAFIKË: Gjeopolitika e korrigjimit të kufijve dhe impakti anësor. Aktorët kryesorë dhe fuqitë e jashtme. Grafika: Instituti i Studimeve të Sigurisë dhe Zhvilimit-Maqedoni  @CSSDMacedonia 2018

Read More »